Hlavní obsah

Nedělejte ze sportu rukojmí politiky, zní z Ukrajiny kvůli možnému bojkotu ME

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Brusel
Aktualizováno

Pokud by němečtí politici kvůli vězněné ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové bojkotovali blížící se fotbalové mistrovství Evropy na Ukrajině, oživili by metody z dob studené války. Podle agentury DPA to v pondělí řekl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Vološyn.

Článek

Mluvčí reagoval na zprávu týdeníku Der Spiegel, podle které německá kancléřka Angela Merkelová zvažuje, že pokud nebude vězněná Tymošenková propuštěna, doporučí svým ministrům, aby na Ukrajinu nejezdili.

"Doufám, že jde jen o mediální kachnu," řekl mluvčí. "Nechci vůbec pomýšlet na to, že by němečtí státníci byli schopni oživit metody studené války a ze sportu udělat rukojmí politiky," dodal Vološyn.

Roste počet politiků, kteří nejedou na Ukrajinu

Mnozí politici, včetně českého prezidenta Václava Klause a německého prezidenta Joachima Gaucka, už odmítají přijet na ukrajinský květnový summit středoevropských zemí. [celá zpráva]

Gauck svou absenci omluvil tím, že nikdy účast na schůzce nepřislíbil. [celá zpráva]

Reálně ale hrozí, že politici budou bojkotovat i mistrovství Evropy ve fotbale. Předseda Evropské komise José Barroso neplánuje vzhledem k současné politické situaci na Ukrajině objíždět akce spojené s turnajem. Ukrajina jej od 8. června pořádá společně s Polskem.

Barroso "v současnosti nemá v úmyslu navštívit Ukrajinu nebo se zúčastnit jakýchkoliv akcí na Ukrajině," citovala agentura AFP Barrosovu mluvčí Piu Ahrenkildeovou.

Odsouzení Tymošenkové kvůli údajně nevýhodnému kontraktu na dodávky ruského plynu je vnímán na Západě jako politický; jako snaha vyřídit spornou, ale silnou vůdkyni opozice.

Podle lékařů nevznikly modřiny při bití

Ukrajinské úřady zatím vypustily zprávu, že modřiny, které se objevily na těle vězněné expremiérky, nevznikly následkem bití. Podle ukrajinských médií to tvrdí představitel tamní generální prokuratury s odvoláním na soudní lékaře. Neupřesnil však, zda se úřady domnívají, že si expremiérka modřiny způsobila sama.

"Rozmístění modřin nasvědčuje tomu, že vznikly následkem mačkání a tlaku na tupé tvrdé předměty nebo po srážce s nimi, ale rozhodně ne po úderu pěstí. K jejich vzniku také stačila nevelká fyzická síla," řekl Vadym Horan z generální prokuratury. Neuvedl ale, jak mohly vzniknout, ani nezmínil, zda nepocházejí od pout.

Tymošenková si stěžovala, že ji strážci zbili o předminulém víkendu, když se nechtěla nechat převézt z věznice na charkovskou železniční kliniku, kde se měla podrobit léčbě nemocné páteře. [celá zpráva]

"Udělali jsme velké množství prověrek, byli vyslechnuti prakticky všichni účastníci těch událostí a skutečnosti, o kterých mluví Tymošenková, se nepotvrdily," tvrdí Horan. Vyloučil také, že by modřiny, které má bývalá premiérka po těle, vznikly v den, kdy byla převážena do nemocnice.

Minulý týden ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nařídil generálnímu prokurátorovi Viktoru Pšonkovi prošetřit incident. [celá zpráva]

Od počátku ale panovaly obavy, že nebude prokázána vina dozorců.

Reklama

Výběr článků

Načítám