Hlavní obsah

Slovenský expremiér Vladimír Mečiar se loučí s politikou

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bývalý několikanásobný slovenský premiér Vladimír Mečiar (70) se po prohraných volbách ještě víc přiblížil politickému důchodu. Ve čtvrtek svým spolustraníkům oznámil, že nebude kandidovat na funkci předsedy Lidové strany HZDS. Z čela strany Mečiar odchází po dlouhých 21 letech.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar

Článek

Po odchodu Mečiara považují členové strany za pravděpodobný zánik Lidové strany HZDS. „Myslím, že není jiná alternativa. HZDS může svou korektnost a odpovědnost projevit odchodem z politické scény a řízeným zánikem. Považuji to za jediné korektní, slušné a politicky kulturní řešení,“ uvedl člen vedení strany Jozef Božik. S tímto záměrem by měl být svolán sněm strany. Podle Božika straně nepomůže změna názvu nebo integrace do jiné politické strany.

Po změně režimu byl Mečiar slovenským ministrem vnitra a po prvních svobodných volbách zastával post předsedy vlády. V časech největší slávy ho podporovala velká část slovenské veřejnosti. V roce 1992 jednal Mečiar za slovenskou stranu s Václavem Klausem o rozdělení Československa. Po rozdělení federace se stal ještě dvakrát premiérem.

Období jeho vlády bylo poznamenané konfliktem s prezidentem Michalem Kováčem a únosem prezidentova syna do Rakouska, za nímž měla stát slovenská tajná služba pod vedením Ivana Lexy. Slovensko se postupně dostalo do izolace.

Mečiar vyhrál i volby v roce 1998, ale nedokázal sestavit vládu a jeho éra skončila. Následně se dvakrát neúspěšně pokusil kandidovat na post prezidenta republiky. V roce 2006 vstoupila Lidová strana HZDS do vlády premiéra Roberta Fica. To byla labutí píseň kontroverzního politika. V dalších volbách se Mečiarova strana nedostala do parlamentu a v letošních předčasných volbách nezískala Lidová strana HZDS ani procento hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám