Hlavní obsah

Vlivní slovenští podnikatelé a příbuzní politiků mají účty u Penty

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na Slovensku unikl na veřejnost seznam klientů Privatbanky, která patří finanční skupině Penta. Seznam odhalil, že účty zde má asi 80 vlivných podnikatelů, státní instituce i příbuzní politiků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Záležitost řeší generální prokuratura.

Článek

Generální prokuratura únik dat vyšetřuje. Obrátili se na ni klienti banky, kteří podali trestní oznámení za porušení bankovního tajemství. „Neprověřujeme finanční operace, ale to, zda média disponují čísly účtů, jmény klientů, daty jejich narození a informacemi o finančních operacích,“ uvedl náměstek generálního prokurátora Dobroslav Trnka.

Podle deníku Hospodárske noviny měl být mezi klienty banky například také manžel předsedkyně slovenského ústavního soudu Ľubomír Macejka.

Privatbanka vyloučila možnost, že jí seznam unikl. Deník Pravda tvrdí, že těmito citlivými daty disponovala rovněž finanční policie, která prověřuje některé podezřelé operace zmíněné banky. „Pokud by seznam unikl z policie, byl by to velký přešlap,“ upozornil bezpeční analytik Milan Žitný. Mluvčí policie Michal Slivka možnost úniku informací z finanční policie odmítl.

Privatbanka se zaměřuje především na služby v oblasti soukromého bankovnictví. Exministr vnitra Daniel Lipšic těsně před odchodem z funkce naznačil, že Privatbance hrozila ztráta bankovní licence za opakované porušení předpisů. Naznačil, že banka je podezřelá z praní špinavých peněz. Banka údajně opakovaně nenahlásila 248 podezřelých finančních transakcí.

„Jednalo se o vysoké hotovostní vklady od velmi zvláštních osob. Šlo o osoby z finančních skupin i z podsvětí,“ upozornil Lipšic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám