Hlavní obsah

Ukrajina povolává k Tymošenkové německé lékaře, opozice blokuje parlament

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková by se měla léčit v Německu. Prohlásil to v berlínském Spolkovém sněmu ministr zahraničí Guido Westerwelle. Německo podle něj posuzuje, za jakých podmínek by Tymošenkové mohlo poskytnout lékařskou pomoc. O vyslání lékařů k léčbě Tymošenkové dnes Berlín požádala i Ukrajina.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

Westerwelle je podle agentury DPA silně znepokojen osudem bývalé předsedkyně ukrajinské vlády, která byla o víkendu za nejasných okolností převezena z vězení do civilní nemocnice a zpět. Tymošenková, která trpí silnými bolestmi páteře, byla údajně do nemocnice dopravena násilím, na těle má podlitiny a na protest proti jednání dozorců odmítá přijímat potravu. Ukrajinské zdravotnické orgány použití násilí popírají a zpochybňují i hladovku.

Ukrajinské úřady e středu zaslaly oficiální žádost Německu, aby umožnilo lékařům z berlínské kliniky Charité přijet do Charkova Tymošenkovou vyšetřit. Skupina německých a kanadských lékařů vyšetřovala Tymošenkovou už v únoru v charkovském vězení, kde si odpykává sedmiletý trest za zneužití pravomoci.

Ministr Westerwelle v parlamentu prohlásil, že případný bojkot finálového turnaje evropského fotbalového šampionátu kvůli kauze Tymošenkové není na pořadu dne. "Nemyslím, že by to něčemu prospělo," řekl Westerwelle v souvislosti s mistrovstvím, které letos Ukrajina spolupořádá s Polskem. Dodal, že nabídka vlády Německa na léčbu Tymošenkové zůstává v platnosti,

Podle agentury Reuters ale není jasné, zda by Tymošenková nabídku k léčbě v Německu vůbec přijala. Režimu by totiž přestala hrozit ostuda, které může být kvůli skandálu s expremiérkou během fotbalového mistrovství vystaven. Právě Charkov, kde je Tymošenková vězněna, je jedním z míst, kde se zápasy finálového turnaje budou konat.

Ukrajina možná povolí Tymošenkové odjet

Ukrajinské úřady dosud odmítaly možnost transferu nemocné Tymošenkové do zahraničí s odvoláním na platné zákony, které převoz vězňů do zahraničí vylučují. Vicepremiér Valerij Choroškovskyj nicméně v Bruselu připustil, že "ve výjimečném případě" by bylo možné zákon změnit. Mohlo by se tak stát v případě, že změna zákona "bude jedinou překážkou, která Ukrajinu od Evropské unie odděluje".

Ukrajina letos s EU podepsala asociační smlouvu, nicméně dokument nemá reálnou naději na ratifikaci v národních parlamentech členských zemí. Všechny státy EU za hlavní překážku ratifikace označují právě věznění Tymošenkové.

Modřiny na těle expremiérky na Ukrajině zůstávají hlavní politickou událostí. Opozice žádá potrestání viníků, vláda prezidenta Viktora Janukovyče incident popírá. Vyšetření kauzy nařídil ukrajinský generální prokurátor Viktor Pšonka, své vlastní šetření chce provést ombudsmanka Nina Karpačovová.

Ukrajinská opozice i ve středu stejně jako v úterý zablokovala jednání parlamentu na protest proti údajnému fyzickému útoku na svou předsedkyni. Předseda parlamentu Volodymyr Lytvyn plánovanou schůzi ani nezahájil.

Zástupce ředitele věznice Serhij Sidorenko se dnes vyjádřil pochybovačně o hladovce Julije Tymošenkové. Uvedl, že věznice od ní nemá žádnou oficiální zprávu, že by držela hladovku. Vysvětlil, že pokud někdo ve věznici vyhlásí hladovku, je přemístěn do zvláštní místnosti, kde dostává třikrát denně jídlo. Pokud si ho nevezme, zaznamená se to do spisů. Tymošenková však má ve své místnosti lednici plnou jídla, řekl. Neuvedl ale, zda ho využívá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám