Hlavní obsah

Ze starého vrtu v Rusku uniklo do přírody až 2000 tun ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V arktické oblasti na severu Ruska zamořilo půdu až 2000 tun ropy. Dělníci tam v pátek narušili starý vrt, načež z něj začala ropa tryskat. Únik se podařilo zastavit až po 37 hodinách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku uniklo do podloží až 2000 tun ropyVideo: Reuters

 
Článek

Zřejmě praskl rezavý ventil starého vrtu, uvedly úřady. „Ten vrt byl uzavřen už před dávnou dobou,“ řekl agentuře AFP vládní zástupce Viktor Ivkin.

Podle vlády Něnecké autonomní oblasti se ropná skvrna rozšířila na pět čtverečních kilometrů, ruské ministerstvo pro přírodní zdroje ale udalo, že zasažena byla oblast o výměře osmi kilometrů čtverečních a mírné škody byly zaznamenány na dalších šesti čtverečních kilometrech. Uniklo 800 až 2000 tun ropy.

Únik se podařilo zastavit až v neděli ráno a záchranné práce pokračují.

„Naštěstí je to dost daleko od pobřeží,“ komentovala záležitost ruská pobočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Něnecký region je součástí Archangelské oblasti a leží na pobřeží Barentsova moře.

Vrt spravují firmy Lukoil a Bašněfť, které chtějí těžbu v místě obnovit. Odhaduje se, že tamní ložiska ukrývají 153 miliónů tun suroviny.

Rusko nezažilo velkou ropnou havárii několik let, nicméně menší úniky jsou kvůli špatné údržbě starých vrtů a potrubí na denním pořádku. Podle agentury AP takto do přírody unikne nejméně jedno procento každoroční produkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám