Hlavní obsah

Záchranář skočil do moře jen sekundy před potopením lodi

Portsmouth

Šťastné vyústění měla pondělní záchranná akce v Lamanšském průlivu asi 3,5 kilometru od anglického přístavu Portsmouth. Poté, co tam rybářská loď začala nabírat vodu a potápět se, vyzvedlo její posádku plavidlo záchranářů. Jeden z nich se ale už na palubu vrátit nestačil a potápějící se loď v poslední chvíli opustil tak, že skočil do moře.

BEZ KOMENTÁŘE: Dramatická záchrana na mořiVideo: RNLI

 
Článek

Záchranáři se s lodí Norma T okolo 15. hodiny vraceli do přístavu z cvičení, když zaznamenali tísňové volání rybářské lodi lovící v oblasti Langstone Harbour kraby. Záchrana dorazila za pár minut, ale to už se loď potápěla. Záchranář Pete Slidel přeskočil na její palubu, aby pomohl posádku dostat do bezpečí.

„Chtěli jsme se dostat k pevnině, ale v tom přestal pracovat motor. Rozhodl jsem o okamžitém opuštění plavidla. První muž skočil do záchranné lodi, která ale byla odplavena pryč. Když do ní skočil druhý, loď se zase vzdálila. Najednou se začala ta rybářská loď potápět. Jen pár sekund před tím, než by mě vyzvedli, jsem musel loď opustit, protože se začala převracet. Nebyl čas na nějaké obavy, bylo jen třeba učinit klidné rozhodnutí a zvážit budoucí rizika,“ popsal událost Slidel.

Jeho kolegové dopravili rybáře na pevninu, Slidela z vln vytáhli členové druhé záchranářské lodi, s nimiž v místě ještě setrval, aby se pokusili zachránit zbytky lodi a umístit bóji varující ostatní plavidla před vrakem.

Reklama

Výběr článků

Načítám