Hlavní obsah

Tymošenková drží protestní hladovku, bachaři ji údajně zbili

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov
Aktualizováno

Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková drží od pátku hladovku. Protestuje tak proti poměrům ve své zemi i proti vlastní svízelné situaci. V úterý to oznámil její právník Serhij Vlasenko.

Foto: Profimedia.cz

Julija Tymošenková

Článek

„Julija Tymošenková oznámila protestní hladovku,“ citovala Vlasenka agentura Interfax. Expremiérka má podle něj šrámy na rukou a velkou podlitinu na břiše v důsledku pátečního převozu z charkovské věznice do nemocnice. „Jsou stále viditelné, i když od převozu uběhly už čtyři dny,“ poznamenal Vlasenko.

Právník odmítl obhajobu charkovského žalobce Henadije Tjurina, že se Tymošenková lékařské prohlídce vzpěčovala. Vlasenko tvrdí, že Tymošenková v důsledku vyhřezlé meziobratlové ploténky nemůže ani sama vstát z postele a naznačil tak, že vězeňští strážci ji museli zbít.

Tymonšeková nicméně léčbu v charkovské železniční nemocnici odmítá, protože ji zpochybnila komise německých lékařů.

Mezitím už byla expremiérka, která čelí dalšímu soudu kvůli údajným daňovým únikům a finančním machinacím, převezena zpět do věznice v Charkově, kde si odpykává trest sedmi let vězení. Soud jí trest uložil za poškození státních zájmů, když uzavřela nevýhodnou smlouvu o dodávkách plynu z Ruska.

Podle Vlasenka expremiérka neprotestuje jen kvůli své svízelné situaci, ale chce obecně poukázat na nešvary v zemi.

Ukrajinské soudy už poslaly do vězení čtyři členy bývalé vlády Tymošenkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám