Hlavní obsah

Rošáda v Rusku: Putina v čele strany i vlády vystřídá Medvěděv

– Moskva • Aktualizováno

Ruský premiér Vladimir Putin v úterý oznámil, že s nástupem do funkce prezidenta odejde z čela strany Jednotné Rusko. V té ho nahradí dosavadní hlava federace Dmitrij Medvěděv, napsala agentura Interfax. Medvěděv se v úterý loučil s funkcí hlavy státu. Postaví se do čela vlády. V pátek Medvěděv nabídku na vedení strany přijal.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv s premiérem Vladimirem Putinem

Článek

„Po inauguraci, která se má uskutečnit 7. května tohoto roku, považuji za správné složit funkci předsedy jednotného Ruska,“ řekl Putin na setkání s vedením strany.

„Požádám vás i členy strany o svolání mimořádného sjedu na druhou polovinu května.“ Uvedl, že všem doporučí Medvěděva na post předsedy.

Putin také už dříve uváděl, že v případě svého opětovného zvolení by si přál, aby Medvěděv byl premiérem.

Loučení Medvěděva

Nastávající předseda vlády Medvěděv pronesl v úterý rozlučkový projev na slavnostním zasedání Státní rady, kde řekl: "Chudoba, ekonomická zaostalost, nízká délka života jsou hlavní nepřátelé naší svobody." Podle něj svoboda a pořádek nejsou v rozporu.

V projevu také slíbil omezit zásahy státu do ekonomiky, nezvyšovat daně a zmírňovat tresty za ekonomické delikty, které jsou v ruské praxi často zneužívány úřady k vydírání a postihu podnikatelů.

Medvěděv slíbil nepolevit ani ve "válce proti korupci", která však dosud nevedla k hmatatelnějším výsledkům, či v politických reformách, které mají překonat "příznaky stagnace" systému.

Slibuje rozkvět ekonomiky

Pro pětiletku své vlády stanovil Medvěděv sedm hlavních úkolů, které odpovídají i prioritám nového prezidenta: zvýšit očekávanou délku života na 75 let, snížit podíl rodin pod životním minimem pod desetinu populace a dovést většinu rodin do střední třídy, zlepšit postavení Ruska na žebříčku Světové banky ohledně podnikatelského ovzduší ze 120. na nejméně 40. příčku s výhledem na vstup do první dvacítky nejpozději v roce 2020. Za pět let má také vzniknout nejméně 25 miliónů nových pracovních míst v "nesurovinových" sektorech, míra nezaměstnanosti má klesnout pod pět procent a produktivita práce se má zdvojnásobit.

"Vystoupení bylo krajně optimistické, v duchu sovětských pětiletek," poznamenal server NEWSru.com s ironií.  "Prezident a budoucí premiér si vytyčil řadu ambiciózních úkolů a vyjádřil přesvědčení, že jsou naprosto uskutečnitelné."

Reklama

Výběr článků

Načítám