Hlavní obsah

Britské královně je 86 let, narozeniny slaví s rodinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Královna Alžběta II. v sobotu slaví své 86. narozeniny. Oslava se koná v úzkém rodinném kruhu na hradě Windsor nedaleko Londýna. Oficiální oslavy jako obvykle připadají až na červen, kdy je méně deštivé počasí. Letos se oslava uskuteční 16. června.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Buckinghamském paláci se objevil královnin obří portrétVideo: Reuters

 
Článek

Britská zpravodajská stanice BBC v sobotu na oslavu královnina výročí zahajovala některé ze svých pořadů hymnou Bůh ochraňuj královnu. Královský regiment z Gibraltaru vypálil z londýnského Toweru 62 dělových salv, řekl podle CNN penzionovaný podplukovník Stuart Green. Jednadvacet bylo na oslavu narozenin, dalších 21 bylo z toho důvodu, že jde o královský palác, a 20 ran mělo doložit oddanost města Londýn královně. V Hyde Parku se kvůli salvám dal na úprk vyděšený kůň. Zvíře se podařilo zvládnout dříve, než napáchalo nějaké škody.

"Královna tráví den s rodinou a narozeniny slaví v soukromí," řekl agentuře AFP mluvčí Buckinghamského paláce. Na zámku ve Windsoru Alžběta II. obvykle tráví víkendy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejdůležitější momenty v životě britské kálovny Alžběty II.Video: Reuters

Panovnici, která se těší mimořádně dobrému zdraví, letos čeká několik výjimečných společenských událostí. Od 2. do 5. června oslaví diamantové výročí 60 let od nástupu na trůn a 27. července se zúčastní zahajovacího ceremoniálu letních Olympijských her v Londýně. Mezi nejbližší události na programu patří středeční představení rekonstruované historické lodi Cutty Sark z roku 1869. Plavidlo v roce 2007 poškodil požár.

Alžběta II. nastoupila na trůn v únoru 1952 po smrti svého otce, krále Jiřího VI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám