Hlavní obsah

Vězněná expremiérka Tymošenková byla v Charkově hospitalizována

– Charkov

Vězněná ukrajinská expremiérka Julije Tymošenková, která si dlouhodobě stěžuje na bolesti zad, byla v pátek převezena z charkovské věznice do místní nemocnice. Oznámila to ukrajinská vězeňská služba, podle které se hospitalizace uskutečnila na přání Tymošenkové. Její tvrzení ovšem vzápětí zpochybnili představitelé opoziční strany Vlast (Baťkivščyna) Julije Tymošenkové.

Foto: Alexander Prokopenko, Reuters

Tymošenková u soudu s kyticí od příznivců.

Článek

"(V pátek) večer, poté co se seznámila se závěry německých lékařů, vyjádřila Tymošenková přání zahájit léčení na klinice (centrální železniční nemocnice), která jí byla doporučena pro začátek rehabilitace v Charkově," uvedla vězeňská správa na své internetové stránce. Oznámila zároveň, že Tymošenková již byla převezena na kliniku, kde jí bude nabídnut "celý komplex procedur doporučený německými a ukrajinskými lékaři".

Vstupní prohlídku prý odmítla

Představitelé strany Vlast podle agentury Interfax dnes vyjádřili podezření, zda Tymošenková nebyla do nemocnice dopravena proti své vůli. "Proč se převoz uskutečnil v noci, v těch nejlepších tradicích totalitního režimu?" uvádí se v prohlášení strany, jejíž představitelé žádají, aby se s Tymošenkovou mohl okamžitě sejít její advokát či poslanci strany Vlast.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že Tymošenková na klinice odmítla absolvovat vstupní prohlídku a žádala, aby se nejprve mohla sejít se svým právním zástupcem.

Expremiérka trpí silnými bolestmi způsobenými poškozenou meziobratlovou ploténkou. Dvojice německých expertů, která ji minulý týden v Charkově navštívila, potvrdila, že Tymošenková musí být prakticky trvale upoutána na lůžko. Tento týden se tak bývalá šéfka ukrajinské vlády ze zdravotních důvodů nezúčastnila zahájení nového procesu, v němž ji obžaloba viní z finančních machinací a daňových podvodů.

V novém procesu jí hrozí až 12 let

Nynější vůdkyně ukrajinské opozice si od loňského října odpykává sedmiletý trest vězení za uzavření nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu, kterou podepsala ještě jako premiérka. V novém procesu jí hrozí až dvanáct let vězení. Tymošenková vinu popírá a kauzy považuje za politicky motivovanou odvetu, kterou má na svědomí její rival a současný ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Tymošenková dlouhodobě odmítala péči ukrajinských lékařů, které jí nabízely ukrajinské úřady a které považovala za nevěrohodné. Mimo jiné i díky podpoře ze západních zemí, jež ve stíhání Tymošenkové vidí politickou motivaci, si expremiérka nakonec vymohla, aby její zdravotní stav prozkoumali zahraniční odborníci. Ti také dali dobrozdání charkovské železniční nemocnici, kde nyní bude prominentní vězeňkyně léčena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám