Hlavní obsah

Starosta maďarské obce otevřeně mluvil o vyvolání občanské války

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Svolání bezpečnostního výboru parlamentu si vyžádalo zveřejnění nahrávky, na níž starosta obce Gyöngyöspata otevřeně mluví o vyvolání občanské války. Starostou obce je Oszkár Juhász, který kandidoval za extrémně pravicovou stranu Jobbik.

Foto: Reuters

Maďarská ultrapravicová strana Jobbik se netají svými extrémními názory na menšiny i fungování v EU. Ilustrační foto

Článek

Nahrávku zveřejnila televize ATV a vyvolala v zemi zděšení. Na nahrávce z května 2011 Juhász debatuje ve společnosti dalších lidí, kteří se rovněž netají extrémními názory. Všichni se shodují v tom, že zemi čeká občanská válka a debatují o možném průběhu konfliktu.

„Musí to mít rychlý průběh, musíme je semlít rychle, než se do toho zamíchají Spojené státy,“ říká Juhász. Starosta tvrdí, že v rozhovoru se snažil rozmluvit extrémně smýšlejícím lidem, aby v obci zakročili proti Romům. „Musel jsem s nimi mluvit jejich jazykem, proto jsem používal slova jako občanská válka, gipsy nebo semlít. Po celou dobu jsem jim rozmlouval nezákonné činy,“ dodal starosta.

Na nahrávce je přitom jasně slyšet, že Juhász mluví o tom, že „k občanské válce může dojít, až budou připraveni početně i technicky. V květnu 2011 upozorňoval, že ještě nenastal správný čas. „Mají k dispozici sedm tisíc po zuby ozbrojených policistů, kteří jsou věrni Židesu,“ říká na nahrávce. Vládní stranu FIDESZ extremisté mezi sebou označují Žides, čímž chtějí naznačit, že strana premiéra Viktora Orbána je řízena Židy.

Konflikt mezi stranou Jobbik a opozičními socialisty

Předseda bezpečnostního výboru Zsolt Molnár (opoziční Maďarská socialistická strana) se domnívá, že slova starosty a ostatních osob na nahrávce jsou bezpečnostním rizikem pro stát a může jít o trestní čin. Vládní poslanci po pátečním zasedání bezpečnostního výboru konstatovali, že zemi nehrozí žádné bezpečností riziko. Státní tajemník ministerstva vnitra Károly Kontrát označil celou aféru za konflikt mezi stranou Jobbik a opozičními socialisty.

„Ani jedna z těchto stran nekoná v zájmu země, ale sledují pouze vlastní zájmy,“ dodal Kontrát. Jobbik požádal levicovou opozici, aby přestala vyvolávat hysterii. „Starostování našeho kandidáta zabezpečilo v obci klid,“ uvedl mluvčí strany Jobbik Ádám Mirkóczki.

V obci Gyöngyöspata je napjatá situace mezi Romy a ostatními obyvateli. Loni si za obcí rozložila výcvikový tábor skupina extremistů a Romové v obavách vystěhovali z obce své ženy a děti. Došlo i k otevřeným střetům mezi oběma tábory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám