Hlavní obsah

Eskalátor v metru nečekaně zrychlil, lidé si lámali ruce i nohy

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Scéna na pohled jako vystřižená z grotesky se tuto neděli odehrála v Moskvě na stanici metra Komsomolskaja. Eskalátor vedoucí směrem dolů bez jakéhokoli varování zrychlil a následně se úplně zastavil, takže cestující začali padat jako hrušky. Výsledná bilance deseti zraněných lidí však napovídá, že k úsměvné scénce měla nehoda ve skutečnosti opravdu daleko.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskalátor v moskevském metru z ničeho nic zrychlil a lidé začali padat jako hruškyVideo: LiveLeak.com

 
Článek

"Bylo kolem poledne. Jeli jsme s mojí Lenou na eskalátorech do metra. Když jsme byli téměř dole, ozvala se hlasitá rána a schody najednou nesmírně zrychlily. Spatřil jsem, jak operátorka v dispečerské budce vší silou praštila do tlačítka, ale nic se nedělo," uvedl pro ruský deník Komsomolskaja pravda očitý svědek incidentu.

"Držel jsem se na nohou a Lena se u mě krčila strachy. Vtom schody náhle zastavily, ona upadla na kamennou podlahu a ostatní se začali sypat na ni,“ dodal svědek.

Záchranáři dorazili na místo během 15 minut. Celkem deset lidí potřebovalo ošetření, utrpěli převážně zlomeniny a pohmožděniny. Dva cestující však museli být hospitalizováni se zlomenou páteří a otřesem mozku.

V mechanismu chyběly součástky

Byla vytvořena speciální komise, která má vypátrat příčinu a případného viníka nehody. S největší pravděpodobností šlo o technickou závadu, kdy v mechanismu eskalátorů od nedávné rekonstrukce chyběly součástky, uvedl ruský zpravodajský server Life News.

Moskevské metro se za incident omluvilo s tím, že zraněným uzná náhradu škody, popřípadě jim uhradí lékařské výlohy.

Podobné nehody mohou dopadnout tragicky

Metro je jedním z nejspolehlivějších dopravních prostředků v Moskvě a patří k těm nejvytíženějším metrům světa. Možná právě proto už tam k obdobné nehodě jednou došlo, a to 17. února 1982 na zastávce Aviamotornaja. Tehdy však byly podle regionálního serveru The Moskow News následky přímo tragické.

Schody se také z ničeho nic zrychlily a lidé začali skákat na nehybné předěly mezi jezdícími pásy obdobně jako tuto neděli. Tehdejší plastový povrch předělů ale váhu lidí neunesl a praskl. Lidé popadali na betonový podklad a celkem osm jich zemřelo a 30 bylo zraněno.

Eskalátory nebyly tehdy uzpůsobeny na tak velkou zátěž, pohybující schody se uvolnily z ozubených kol motoru a následkem toho přestaly fungovat brzdy.

Od té doby byly všechny eskalátory v Moskvě vybaveny silnějšími brzdami a mají zvýšenou nosnost. Stejně tak byly vyztuženy i prostory mezi pásy. Ani tato opatření však nemohou zabránit lidské chybě, která podle všeho zapříčinila nedělní nehodu.

Rusko ale není jedinou zemí, kde k něčemu podobnému může dojít. Koncem roku 2010 eskalátor nečekaně zrychlil také na zastávce L'Enfant Plaza v americkém Washingtonu. Tehdy se zranilo šest lidí, přičemž čtyři z nich byli převezeni do nemocnice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám