Hlavní obsah

Na Ukrajině začíná druhý proces s Tymošenkovou

Kyjev

Přes 5000 demonstrantů se shromáždilo před soudní budovou v Charkově, kde začalo předběžné líčení v nové trestní kauze proti bývalé ukrajinské premiérce Juliji Tymošenkové. Vůdkyně opozice, která si už odpykává sedm let vězení za podpis nevýhodné plynové smlouvy s Ruskem, je obviněna z finančních machinací a daňových úniků. Tymošenková se kvůli chatrnému zdraví jednání neúčastní.

Článek

Charkovská prokuratura obvinila Tymošenkovou, že se jako ředitelka a faktický vlastník společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU), dopustila finančních machinací a daňových úniků. Bude-li uznána vinnou, hrozí Tymošenkové dalších dvanáct let vězení.

Žaloba je hlavně postavena na tvrzení, že expremiérka v letech 1995-97 spolu s tehdejším předsedou ukrajinské vlády Pavlem Lazarenkem nezákonně převedla dluh JESU dosahující téměř půl miliardy dolarů na stát.

Soud se má v předběžném líčení vyslovit k návrhu obhájců, aby bylo stíhání zastaveno. Má rovněž posoudit argumenty obžaloby a případně stanovit datum prvního řádného přelíčení.

Tymošenková má potíže s ploténkou

Sama Tymošenková ve svém středečním prohlášení soudcům oznámila, že se jednání vzhledem ke svému špatnému zdravotnímu stavu nezúčastní. Expremiérka trpí silnými bolestmi způsobenými poškozenou meziobratlovou ploténkou. Dvojice německých lékařů, kteří minulý týden Charkov navštívili, ve středu z Berlína potvrdila, že Tymošenková musí být fakticky trvale upoutána na lůžko.

Ředitel berlínské kliniky Charité Karl Max Einhäupl v rozhovoru pro list Rossijskaja gazeta uvedl, že na stavu vězněné političky se kromě nálezu na páteři velmi negativně odráží i stres, jemuž je vystavena. Nicméně pochválil i kvalitu charkovské lékařské péče.

"Ukrajinské úřady vynakládají (na léčbu Tymošenkové) velké úsilí. Byli jsme v charkovské železniční nemocnici, která disponuje velkými možnostmi jak personálně, tak i technicky. Odpovídá standardům," řekl berlínský lékař. V té by měli expremiérku léčit.

Demonstrace před soudem 

Přestože soud demonstrace v okolí justičního paláce zakázal, na náměstí přišly téměř 3000 stoupenců vězněné expremiérky a stejný počet jejích odpůrců. Oba tábory oddělují zesílené policejní oddíly, nicméně podle agentury Unian už došlo k prvním potyčkám. Dav příznivců Tymošenkové přijelo z Kyjeva podpořit i 70 poslanců její opoziční strany Vlast (Baťkivščyna).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám