Hlavní obsah

Už se to nestane, omluvil se Španělům král za safari v době krize

– Madrid
Novinky, rei

Španělský král Juan Carlos se ve středu omluvil svému lidu za to, že se vydal na opulentní lov do Afriky v době, kdy zemi sužuje ekonomická krize a rekordní nezaměstnanost. Záležitost vešla v širší známost kvůli úrazu, který si král na safari přivodil.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský král Juan Carlos

Článek

„Velmi se omlouvám, udělal jsem chybu. Už se to znovu nestane,“ prohlásil monarcha po svém propuštění z nemocnice v Madridu, kam byl narychlo přepraven soukromým letadlem kvůli zlomenému kyčelnímu kloubu. Lékaři mu v sobotu úspěšně voperovali náhradní kloub.

Sdělovací prostředky uvedly, že král v Botswaně lovil slony a upadl. Královská kancelář to ani nepotvrdila, ani nevyvrátila.

Některé noviny doprovodily zprávu šest let starou fotografií, na níž monarcha s puškou stojí u mrtvého slona. Čtyřiasedmdesátiletý Juan Carlos je přitom čestným předsedou španělského zastoupení Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Zprávy o jeho účasti na safari daly vzniknout internetové petiční akci vyzývající krále k rezignaci. Výzvu podepsalo 85 000 lidí.

Španělsko balancuje na pokraji recese a jeho veřejný dluh roste tak, že se spekuluje o možné záchranné půjčce od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Zemi trápí 23procentní nezaměstnanost postihující obzvláště mladé lidi.

Foto: ČTK/AP

Král podstoupil v sobotu operaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám