Hlavní obsah

Breivikovi píší nacionalisté z celého světa, chce je řídit z vězení

– Oslo

Norský atentátník Anders Behring Breivik, který je nyní souzen v souvislosti s loňskými červencovými útoky v Oslu a okolí, si z vězení dopisuje se svými stoupenci z domova i ze zahraničí. Sám tvrdí, že je v kontaktu s příznivci z více než 20 zemí světa. V dubnové psychiatrické zprávě se píše, že mu přicházejí stovky dopisů denně. Informoval o tom norský deník Aftenposten.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Anders Behring Breivik se zaťatou pěstí u soudu v norském Oslu

Článek

V rozhovoru se soudním psychiatrem Agnarem Aspaasem atentátník prohlásil, že do budoucna má v plánu z vězení řídit síť militantních nacionalistů.

Policie počátkem ledna zrušila zákaz návštěv a pošty pro Breivika. Od té doby je pravicový extremista zavalen dopisy od příznivců z Norska, Švédska, Dánska, Německa, Ruska, Francie, Británie, USA i z dalších zemí. Breivik uvedl, že se snaží odpovídat na maximum dopisů, ale objem je větší, než zvládá vyřizovat.

Každodenní příval dopisů pro Breivika potvrzuje i Knut Bjarkeid, ředitel věznice Ila, kde je Breivik zadržován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Breivik přichází ve středu k souduVideo: Reuters

Psychiatr Terje Törrissen ve zprávě, která Breivika označila za svéprávného a trestně odpovědného, upřesnil, že "jsou to dopisy jednoznačné podpory od lidí se stejným politickým názorem. Píší mu političtí spiklenci. A někteří z nich prohlašují, že se jím nechali inspirovat a stali se v důsledku jeho činů radikálnějšími".

Jedním je i 23letý Američan, který údajně "sní o setkání s Breivikem".

"To, co Breivik udělal na ostrově Utöya, svědčí o tom, že je racionální nacionalista, který chce chránit svůj lid před islámem, multikulturalismem a marxismem," píše podle deníku Verdens Gang americký student katolické univerzity ve státě Massachusetts.

Reklama

Související témata:

Související články

V Norsku začíná soud s Andersem Breivikem

V pondělí ráno začne v norském Oslu dlouho očekávaný proces s pravicovým extremistou Andersem Breivikem. Ten loni v červenci zabil v Oslu a na blízkém ostrově...

Výběr článků

Načítám