Hlavní obsah

Schwarzenberg se setká s Clintonovou, řešit budou i dostavbu Temelína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ve čtvrtek na okraj zasedání ministrů zahraničí zemí NATO setká v Bruselu s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. Podle diplomatů by měli jednat mimo jiné o energetice.

Článek

Dá se očekávat, že ministr se svou americkou kolegyní bude hovořit o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. O tento projekt totiž kromě francouzské společnosti Areva a česko-ruského konsorcia firem Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport má zájem i americká firma Westinghouse. O Temelínu se při svém loňském setkání bavili i premiér Petr Nečas a americký prezident Barack Obama.

Češi budou moci prodávat zbraně americké armádě

Už ve středu se v Bruselu setká ministr obrany Alexandr Vondra se svým americkým protějškem Leonem Panettou. Během jednání NATO mají podepsat dohodu, která by měla otevřít cestu českých zbrojařům k americkým armádním zakázkám.

Přístup k veřejným obranným zakázkám v USA pro české subjekty dosud blokují zákony, podle nichž mají mít přednost americké firmy. České firmy tak v současné době mohou získat jedině subdodávky pro firmy z USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám