Hlavní obsah

Maďarským prezidentem by mohl být János Áder

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondělí předložil kandidaturu europoslance Jánose Ádera (53) na funkci prezidenta. Vládní strana FIDESZ disponuje v parlamentně dvoutřetinovou většinou, zvolení Ádera by tudíž mělo být bezproblémové.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

János Áder

Článek

Druhého dubna odstoupil z funkce prezidenta Pál Schmitt (72), který byl podezřelý z plagiátorství při psaní své doktorské práce. Univerzita mu koncem března odebrala doktorský titul a Schmitt vzápětí podal demisi.

Volba nového prezidenta by měla proběhnout 2. května. Nominaci Ádera schválilo o víkendu jednomyslně vedení FIDESZ. Áder patří mezi zakládající členy strany FIDESZ. V letech 1998 až 2002 byl předsedou parlamentu.

Narodil se 9. května 1959 v obci Csorna na západě země. Diplom získal na právnické fakultě v Budapešti. Do změny režimu pracoval v Maďarské akademii věd. Poslancem parlamentu se stal po prvních svobodných volbách v roce 1990. V roce 2009 byl zvolen poslancem Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám