Hlavní obsah

Sarkozy je nejméně oblíbeným francouzským prezidentem

Novinky, rei
Paříž

Nicolas Sarkozy je nejméně oblíbeným francouzským prezidentem v dějinách, vyplynulo z nejstaršího průzkumu tohoto druhu, který pro nedělník Journal du Dimanche provedla agentura Ifop. Sarkozyho nemá v oblibě 64 procent Francouzů.

Foto: ČTK/AP

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Nelichotivé hodnocení Sarkozyho vyšlo najevo přesně týden před prvním kolem voleb. Sarkozy je na tom s popularitou mnohem hůř než Valéry Giscard d'Estaing, poslední prezident, kterému se v roce 1981 nepodařilo obhájit Elysejský palác. Toho tehdy označilo za neoblíbeného 46 procent respondentů.

Neúspěch ve volbách předpovídají průzkumy Sarkozymu od počátku. Zdá se, že se na socialistu Francoise Hollanda dotáhne v prvním kole a spolu projdou do kola druhého, v němž ale 6. května Sarkozy utrpí porážku s rozdílem až 14 procent hlasů.

Oba favorité pořádali v neděli v Paříži předvolební vystoupení. Na Sarkozyho dorazilo 150 000 lidí, na Hollanda 100 000. Oba slibovali, že uzdraví ekonomiku a budou spravedliví. Hollande řekl, že s ním se do roku 2017 Francie zbaví rozpočtového deficitu.

O přízeň voličů se uchází deset kandidátů. O třetí příčku se v průzkumech přetahují nacionalistka a populistka Marine Le Penová a představitel krajní levice Jean-Luc Mélenchon.

Reklama

Výběr článků

Načítám