Hlavní obsah

Berlín stěhuje dvě letiště do jednoho

Právo, DPA, KOV

Největší stěhování od roku 1999, kdy přecházely německá vláda, parlament a centrální úřady z Bonnu do Berlína, probíhá od čtvrtka do 3. června v metropoli na Sprévě. Metropole uzavře letiště Tegel a starý Schönefeld a první červnovou neděli zahájí provoz obřího letiště Berlín-Braniborsko.

Foto: Profimedia.cz

Noční pohled na nové obří letiště Berlín Braniborsko

Článek

Stěhování začalo převážením letištních ukazatelů a palem a skončí v noci na 3. června šedesátitunovými tahači letadel – krátce po jejich příjezdu odstartují z nové adresy první stroje Lufthansy a společnosti Air Berlín.

Foto: Profimedia.cz

dokončovací práce na novém berlínském letišti Berlín Braniborsko

Foto: Reuters

Mezitím musí kamióny absolvovat 2800 jízd berlínskou dálnicí, která bude i na několik hodin uzavřena pro ostatní dopravu. Celkem budou přemístěna zařízení o objemu 55 tisíc kubíků, což je více než při stěhování vlády a parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Všechny nitky akce se sbíhají do velkého sálu zasklené haly na novém letišti, kde na pět tisíc dělníků finišuje s posledními úpravami. Deset specialistů je obklopeno plány, podle nichž koordinují stěhování už od začátku. Největší napětí je čeká z 2. na 3. června, kdy na 600 nákladních aut přepraví z letišť Tegel a starého Schönefeldu vše, co je nutné k zahájení ranního provozu na novém letišti.

Foto: Profimedia.cz

Letištní terminál v Schönefeldu

„Je to poprvé, kdy v noci přestanou fungovat dvě letiště a jejich funkci okamžitě převezme letiště nové,“ řekl listu Berliner Zeitung mluvčí nového letiště Leif Erichsen. K takovému řešení se rozhodli místo původního návrhu, aby obě starší letiště krátce fungovala i po otevření nového.

Foto: Profimedia.cz

Berlínské letiště Tegel

Co ukázal Londýn-Heathrow

Podle dopravních manažerů je i tak přechod rizikový, jak to ukázal v roce 2008 letecký přístav Londýn-Heathrow, kde se porouchalo odbavovací zařízení pro zavazadla a následoval totální chaos.

Foto: Profimedia.cz

Runway 27R, letiště Londýn-Heathrow

Zařízení měli odzkoušeno jen s prázdnými zavazadly a to pak na plné kufry reagovalo kolapsem. A protože nefungovaly ani parkovací karty, nedostali se pracovníci včas na svá místa.

„Důkladně jsme si londýnskou situaci prostudovali. I tak se sice něco může přihodit, ale chceme takovou možnost minimalizovat,“ přiznává Erichsen. Proto chtějí do 3. června zřídit 20 náhradních odbavovacích míst v jedné z prázdných hal.

Reklama

Výběr článků

Načítám