Hlavní obsah

Salafisté zaplavují Německo zdarma rozdávaným koránem

Pozdvižení vyvolal v Německu záměr vyznavačů ultrakonzervativní formy islámu, salafistů, rozdat v německojazyčném prostoru 25 miliónů výtisků koránu v němčině. Němečtí politici napříč politickým spektrem se obávají zneužití akce pro extremistické cíle. Obavy navíc v Německu vyvolává video, v němž islamisté na YouTube hrozí konkrétním novinářům kvůli psaní o salafistech.

Foto: Profimedia.cz

Svatá kniha Islámu Korán

Článek

"Akci ostře odsuzuji. Korán je tu zneužíván pro extremistické činy," řekl DPA předseda poslanců vládního křesťanského bloku CDU/CSU ve Spolkovém sněmu Volker Kauder. "Jinak by mě velmi zajímalo, odkud pocházejí peníze na tuto akci," řekl politik CDU.

Radikální salafisté chtějí korán rozdávat na pěších zónách německých, ale také rakouských a švýcarských velkoměst. K dispozici je kniha i na internetu. Knihy jsou určeny především nemuslimům.

O nadcházejícím víkendu má být korán rozdáván v 36 německých městech. Zatím se akce konala v nejlidnatější německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku.

Volání po zákazu radikálních salafistů

Kolem salafismu se podle poznatků německé kontrarozvědky soustřeďují radikální islamisté a v Německu mají kolem 2500 přívrženců. Salafisté jsou stoupenci velmi konzervativního pojetí islámu a jsou například pro úplné zahalování žen na veřejnosti.

To, že salafisté vydávají korán v němčině, vyvolává otázky, protože jazykem boha je pro ně arabština. Organizátoři akce ale tvrdí, že má jít jen o "hrubý překlad" a pro náboženské účely je prý určen korán v arabštině.

Vnitropolitický mluvčí opoziční sociální demokracie (SPD) Michael Hartmann zdůraznil, že ve svobodné zemi smí být svaté písmo jednoho ze světových náboženství šířeno. Počínání salafistů je však třeba čelit. Hartmann zároveň vyzval ministra vnitra Hanse-Petera Friedricha, aby zvážil zákaz radikálních salafistů v Německu.

Tiskárna zkoumá zakázku

Tiskárna Ebner & Spiegel v jihoněmeckém Ulmu zkoumá zakázku na vytištění koránů, přičemž statisíce kopií už vytiskla. Tisk objednala organizace Die wahre Religion (Pravé náboženství), která je řazena mezi radikálně salafistické.

Nakladatelství agentuře DPA potvrdilo, že si je vědomo "kritického světla", v němž se ocitl zadavatel zakázky. "Nechali jsme to na začátku prošetřit Úřadem na ochranu ústavy (kontrarozvědkou) a kriminální policií," řekl mluvčí nakladatelství.

Tiskařský podnik však zakázku bere jako nezávadnou. "Pro nás je to zadavatel jako každý jiný," dodal mluvčí.

Video útočí na svobodu médií

Německé ministerstvo vnitra rovněž odsoudilo napadání kritického zpravodajství o salafistech. "Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby byli v Německu novináři terčem hrozeb, a tím byla ohrožována svoboda tisku," řekl státní tajemník na ministerstvu vnitra Klaus-Dieter Fritsche. Úřady hrozby umístěné na internetu vyšetřují.

Podle informací deníku Die Welt se ve čtyřminutovém videu stali terčem hrozeb novináři z deníků Frankfurter Rundschau a Tagesspiegel. Přímo jmenovaní novináři psali kritické články o salafistech a také o kontroverzním rozdávání koránů. Video už bylo z internetu staženo.

Podle Weltu byli žurnalisté ve videu označováni za "svině" a "opice". Vylhané prý byly články o frankfurtské salafistické skupině DawaFFM. Video obsahovalo i soukromé fotografie novinářů a informace o nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám