Hlavní obsah

Maďarský Jobbik chce zakázat propagaci "sexuálních deviací"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Poslanci z maďarské ultrapravicové strany Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) chtějí v zemi zavést zákaz "propagace sexuálních deviací". Jejich návrh se týká pedofilie, ale i homosexuality nebo transvestitismu, napsala ve středu agentura MTI.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci Maďarské gardy, kterou zakázal soud.

Článek

Jobbik chce změnit několik zákonů tak, aby byla zajištěna ochrana "veřejné morálky a duševního zdraví mladé generace", řekl poslanec za tuto stranu Ádám Mirkóczki. Zakázány by podle něho měly být reklamy nebo programy v médiích, které by ukazovaly homosexualitu nebo pedofilii jako společensky přijatelné a následováníhodné chování. Za porušení těchto předpisů by hrozilo až osm let vězení.

Maďarští aktivisté zasazující se za práva sexuálních menšin proti legislativnímu návrhu Jobbiku protestují a vyzvaly ostatní strany, aby se jím v parlamentu odmítly vůbec zabývat. Levicová Demokratická koalice označila nápad poslanců z Jobbiku za "ubohý a ostudný".

Strana Jobbik ve volbách v roce 2010 získala 17 procent hlasů a je druhým největším opozičním uskupením v maďarském parlamentu. Svůj program zakládá na krajním nacionalismu, útočí na Romy, neštítí se ani antisemitismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám