Hlavní obsah

Sarkozy čelí obvinění, že chtěl prodat Kaddáfímu jaderný reaktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalá dlouholetá šéfka francouzské státní energetické společnosti Areva Anne Lauvergeonová obvinila prezidenta Nicolase Sarkozyho, že se do poloviny roku 2010 snažil prodat jaderný reaktor někdejšímu libyjskému diktátorovi Muammaru Kaddáfímu.

Foto: Eric Feferberg, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

"Stát, který se měl chovat odpovědně, podporoval tuto pošetilost," řekla někdejší poradkyně socialistického prezidenta Françoise Mitterranda Anne Lauvergeonová v týdeníku L´Express.

"Představte si, jak bychom teď vypadali, kdybychom to udělali," dodala Lauvergeonová, které se také přezdívá "atomová Anne".

Kaddáfího, který železnou rukou vládl Libyi přes 40 let, loni svrhli povstalci. Pomohly jim k tomu nálety Severoatlantické aliance, při kterých Francie hrála hlavní roli. Kaddáfí dlouhodobě usiloval o získání jaderných zbraní, ale po pádu Iráku se jejich vývoje zřekl.

Mluvčí vlády Valérie Pécressová, která je členem Sarkozyho konzervativního Svazu pro lidové hnutí (UMP), napadla Lagardeovou, že Sarkozyho obviňuje, ale sama nejednala. "Jestli s tím nesouhlasila, měla rezignovat," vzkázala mluvčí někdejší šéfce Arevy, která o tento post přišla loni v červnu.

Prezident Sarkozy už měsíce nemůže nechat suchou nit na svém největším rivalovi, socialistovi Françoisi Hollandovi, kvůli jeho dohodě se zelenými. Hollande jim slíbil, že pokud vyhraje, sníží podíl elektrické energie vyráběné z jádra ze současných skoro 80 procent na 50 procent v roce 2025.

Sarkozy během volební kampaně navštěvuje jaderné elektrárny, aby dal najevo, že podporuje jadernou energetiku ve své zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám