Hlavní obsah

Brit dostal 11,5 roku za vypálení historického obchodu s nábytkem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Obchod s nábytkem v londýnském Croydonu, otevřený v roce 1867, přežil dvě světové války. Loni však byl House of Reeves zcela vypálen při bouřích v Londýně. Ze žhářství a rabování byl usvědčen 34letý Gordon Thompson, který byl odsouzen na 11,5 roku do vězení, napsal list Daily Mail. Obrázek ženy vyskakující z tohoto hořícího domu se stal symbolem žhářských bouří v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Snímek, který obletěl svět. Žena se při skoku z více než pěti metrů nezranila. Pomohli jí záchranáři a policisté.

Článek

Thompson dostal vysoký trest, protože obchod zapálil, aniž by se staral o to, zda neohrozí životy obyvatel domu. Navíc se podílel na vyrabování nedalekého obchodu. Požár byl tak mohutný, že se přenesl i na druhou stranu ulice.

Foto: Profimedia.cz

Zničený House of Reeves v Croydonu

Když soudce Peter Thompson vynášel rozsudek v londýnské soudní budově Old Bailey, prohlásil: "Byl to zlý den pro Croydon a croydonské. Asi nejvíc šokující událostí bylo, že lehl popelem House of Reeves. Ohroženy byly životy lidí."

Foto: Profimedia.cz

Nepokoje tvrdě zasáhly i čtvrť Croydon na jihu Londýna.

Odsouzenému ještě řekl: "Obchod stál na místě přes 140 let, podle něj dostal název Reeveský roh. Vy jste to vše zničil. Bylo to záměrný, vědomý čin šokujícího a nebezpečného vandalismu."

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený Thompson

Soudce ještě pokračoval: "Reevesova rodina ztratila svůj historický obchod, něco z čeho oni a generace před nimi žili a na čem pracovali celý život. Jejich ztráta je nevyčíslitelná, trauma nepopsatelné."

Foto: Profimedia.cz

Oheň roztavil i koleje tramvaje

Thompson svou vinu původně popíral, ale zachytily ho bezpečnostní kamery i mobilní telefony svědků. Také křičel: "Kdo má zapalovač? Zapalte to tady!" Nakonec se přiznal. Hájil se, že byl v depresi po rozvodu. Tvrdil, že netušil, co způsobí, když zapálil jen jediný polštář na pohovce.

Škoda na obchodě byla vyčíslena na milión liber. Dalších 330 000 liber stála oprava nedalekých kolejí, které se při požáru roztavily.

Foto: Profimedia.cz

Vypálené domy v Croydonu

Majitel obchodu Trevor Reeves řekl: "Totální destrukce místa ve mně vyvolala smutek jako smrt někoho blízkého. Jen nemohu pochopit, co jsem komu udělal, že mi způsobil něco takového."

Ještě hůř zničení domu nese Trevorův 80letý otec Maurice, který v obchodě pracoval od 16 let. Uvedl, že po požáru v něm něco umřelo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám