Hlavní obsah

U Paříže se propadla podlaha kostela, zahynula šestiletá dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestiletá dívka zahynula a několik věřících se zranilo, když se v neděli ve 14:30 místního času propadla podlaha provizorního kostela během velikonoční mše u Paříže. V nemocnici podle BBC bojují o život dvouletá holčička a 42letá žena.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Žena, evakuovaná z budovy, má na sobě záchrannou izolační přikrývku.

Článek

K neštěstí došlo v budově ve městě Stains v metropolitní oblasti Paříže, která protestantům slouží jako místo setkávání. Mše, sloužené u příležitosti velikonočních svátků, se účastnili především přistěhovalci z Haiti, na místě bylo 100 až 150 lidí.

Budova, která fungovala jako provizorní kostel, byla postavena poměrně nedávno a podle starosty Stains Michela Beaumalea, citovaného agenturou AFP, byla v dobrém stavu, ovšem „nebyla stavěna pro takovou příležitost“.

Poté, co se podlaha prvního patra budovy zřítila, lidé se propadli do hloubky 2,5 metru. Důvodem může být rytmické pohupování, které věřící během mše provozovali.

Na místě zasahovalo asi 150 hasičů, povolán byl i vrtulník. Podle záchranářů se lehce zranily další tři desítky osob.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Na místě zasahovaly desítky záchranářů.

Budova nebyla pro tolik lidí bezpečná

„Slyšel jsem křik, otočil jsem se a neviděl nic kromě prachu,“ řekl muž, který se představil jako otec Patrick. „Viděl jsem, že se propadla podlaha, bylo to strašné,“ dodal.

Podle francouzské Národní evangelické rady (CNEF) nepatřila církev, která mši pořádala, mezi oficiální. CNEF uvedla, že jejím představitelům shromáždění v budově nedovolila, protože „nebyla vhodná pro více než sto lidí“ a neplnila bezpečnostní nároky.

„Jsme jako jedna velká rodina, scházíme se každou neděli,“ řekl otec Patrick, který byl jako jeden z prvních po neštěstí tázán novináři. Podle něj se skupina, jež nese název Ozbrojení bojovníci Kristova Nového Jeruzaléma, na místě setkávala zhruba čtyři roky.

Zástupce evangelické komunity, která má sídlo nedaleko, uvedl, že budovu, v níž se haitští přistěhovalci scházeli, sice zdobí kříž na průčelí, jedná se však spíše „o taneční sál“.

V Nigérii se zřítil kostel

Podle AFP se v noci ze soboty na neděli zřítil katolický kostel v nigerijském Adamgbe. Při neštěstí během velikonoční mše zahynulo 22 lidí a dalších 31 utrpělo zranění.

Podle dostupných informací za zřícení kostela může silná bouře, která se oblastí přehnala. Nejdříve vítr strhl střechu budovy, poté se sesunuly i zdi.

Mezi oběťmi je 14 žen a dětí. Mše se údajně účastnilo až tři tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám