Hlavní obsah

Pohřeb aténského důchodce se změnil v násilnou demonstraci

Athény

Sobotní protivládní protest v Aténách po pohřbu řeckého důchodce, který ve středu kvůli svízelné finanční situaci spáchal sebevraždu, se změnil v násilné střety s policií. Vážné zranění utrpěl nejméně jeden policista, podle agentury AP ale není v ohrožení života.

Foto: ČTK/AP

Zásah řecké policie při dřívější demonstraci.

Článek

Demonstranti zmíněného policistu zbili, ukradli mu neprůstřelnou vestu a další výstroj.

Sedmasedmdesátiletý lékárník se zastřelil na aténském náměstí Syntagma (Ústavy) před řeckým parlamentem. [celá zpráva] Jeho dnešního pohřbu se zúčastnily stovky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražda penzisty rozzuřila Řeky v ulicíchVideo: Reuters

V kapse mrtvého se našel krátký dopis, ve kterém napsal: „Vláda zničila veškeré možnosti pro mé přežití, které záviselo na důstojné penzi, již jsem si platil sám bez pomoci státu po 35 let. Protože mi pokročilý věk neumožňuje dynamicky reagovat, nevidím jiné řešení než důstojný konec svého života. Nechci se vidět, jak prohrabávám odpadkové koše, abych našel něco k jídlu.“

Na místě sebevraždy zanechali lidé kytice a na strom připichovali vzkazy, jako Dost je dost a Kdo bude příští obětí. [celá zpráva]

Předlužené Řecko prochází těžkou hospodářskou krizí, vláda ve snaze snížit vysoké zadlužení země zavádí tvrdá úsporná opatření, proti kterým se v metropoli takřka denně demonstruje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám