Hlavní obsah

Cestující letadla vyděsil prudký sestup po ztrátě tlaku v kabině

Londýn

Cestující letící ve středu Boeingem 737 Ryanair z Milána do East Midland byli vyděšeni, když dvacet minut po stratu zaslechli ránu, do kabiny se dostal ledový vzduch a vyskočily kyslíkové masky. Stroj pak prudce klesl o 6000 metrů níž. Z reprosoustavy slyšeli, jak kapitán volá mayday mayday.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mimořádnou situaci na palubě letadla se 134 pasažéry popsali Melvin Frater a jeho žena Jacqueline. Uvedli, že mohli vidět, jak se rychle blíží zasněžené vrcholky hor. „Doslova jsme padali z nebe a země se každou sekundu blížila. Myslela jsem si, že to mám spočítané,“ řekla paní Fraterová listu Daily Mirror.

Její manžel ji doplnil: „Byli jsme ve vzduchu asi dvacet minut, když jsme slyšeli ránu, po které přišel proud studeného vzduchu, táhl okolo našich nohou zepředu letadla dozadu. Okamžitě poté vyskočily kyslíkové masky a letadlo začalo prudce klesat.“

Pětapadesátiletý Frater dodal, že děti začaly křičet, ale panika nepropukla, pasažéři byli klidní: „Bylo to docela podivné, na rozdíl od scény paniky a křiku, které doprovázejí zpodobnění takovýchto scén v kině, taky panoval od počátku klid a ticho. Jen jsme plnili bezpečnostní procedury.“

„Pak jsme slyšeli kapitána z reproduktorů, jak říká - nouzově jsme klesli kvůli ztrátě tlaku v kabině a mayday. Nevím, jestli předpokládali, že ho uslyší cestující, - ale i tak to bylo velmi nervující."

Nikdo nebyl zraněn

Dodal, že když letadlo střemhlavý let vyrovnalo, tak jim posádka řekla, že kyslíkové masky už nebudou potřebovat. Kapitán se pak omluvil a vysvětlil, že posádka plnila příkazy při náhlé ztrátě tlaku a že sestoupili do výšky 1800 metrů. Frater doplnil, že v jeho hlase slyšel hrůzu.

Let byl pak odkloněn do Frankfurtu, kde cestující přesedli do jiného stroje. Tři lidé byli podle sdělení Ryanairu posláni do nemocnice kvůli bolestem uší, ale byli rychle propuštěni. Společnost dodala, že kapitán reagoval na hlášení o ztrátě přetlaku, a dle instrukcí pro tento případ sestoupil pod 3000 metrů.

Příčina ztráty tlaku nebyla zveřejněna, zřejmě se ještě vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám