Hlavní obsah

Šéf italských separatistů Bossi odstoupil kvůli korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Šéf italské separatistické Ligy severu Umberto Bossi ve čtvrtek odešel z čela strany kvůli podezření z korupce. Tento dlouholetý spojenec expremiéra Silvia Berlusconiho čelí podezření, že finanční příspěvky státu pro stranu použil na rekonstrukci vily a na zaplacení dovolené pro své děti. Bossi tvrdí, že se ničeho nedopustil.

Foto: Paolo Bona, Reuters

Umberto Bossi

Článek

Italské úřady Bossiho zatím přímo nevyšetřují, ale už stihly obvinit pokladníka strany a další dva vysoce postavené činitele ligy z finančních podvodů a nelegálního financování strany.

Demise, kterou Bossi ohlásil na stranickém zasedání v Milánu, pravděpodobně oslabí ligu. Ta patří k hlavním odpůrcům koaliční úřednické vlády premiéra Maria Montiho.

Dlouholetý zastánce autonomie bohatších severních oblastí Itálie Bossi, který oslavil loni v září sedmdesátiny, si na italské politické scéně vysloužil renomé "zlého muže". Jeho hnutí trvale usiluje o federalizaci Itálie, aby "pracovitý" sever zbavila "líného" jihu.

Požadavek na úplné osamostatnění Padánie ale liga oficiálně opustila už před deseti lety. Kromě separatistických požadavků Bossiho hnutí (vede jej od jeho vzniku v roce 1991) prosazuje také tvrdý postup vůči imigrantům. Bossi dokonce před lety prohlásil, že po lodích s uprchlíky by se mělo po varovných výstřelech rovnou pálit ostrými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám