Hlavní obsah

Euro je katastrofa, řekl francouzské televizi Klaus

– Praha/Paříž

Český prezident Václav Klaus se při své pondělní návštěvě Paříže tvrdě pustil do eura. V rozhovoru pro televizi France 24, který bude odvysílán v pátek, označil jednotnou evropskou měnu za katastrofu a chybný projekt. O vstupu do eurozóny se proto v Česku nedebatuje. Klaus zdůraznil, že česká vláda odmítla fiskální unii kvůli tomu, že předává kontrolu nad rozpočtem do Bruselu.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Podle Klause podstatou nedávno schváleného paktu rozpočtové kázně není snižování rozpočtových schodků, ale přenesení odpovědnosti za rozpočet z jednotlivých zemí do Bruselu.

"Pro nás je to naprosto nepřijatelné. Myšlenka přesunout to někam do Bruselu technokratům, byrokratům... nerozhodovat o rozpočtu v naší zemi je pro nás nepřijatelné," řekl Klaus v souvislosti s paktem, k němuž se z členských zemí nepřipojily jen ČR a Británie.

Podle něj je limit tří procent rozpočtového schodku pro země eurozóny ještě příliš vysoký. "Naše zadlužení je nižší než průměr EU... takže říkat nám, abychom si dali veřejné finance do pořádku, není správné," řekl Klaus.

Připustil, že "se nám nechce přijmout euro". Pokud jde o datum vstupu do eurozóny, k němuž Českou republiku zavazuje vstupní smlouva, český prezident řekl, že "o tom teď není v ČR naprosto žádná diskuse. To znamená, že nejsou žádné časové rozvrhy, žádná data," uvedl a dodal: "Euro je katastrofa. Doufám, že i lidé ve Francii vědí, že euro je katastrofa... Byl to chybný projekt."

Klaus proti volnému pohybu

Klaus se vyjádřil skepticky i o takzvaném schengenském prostoru volného pohybu osob. "Byl to další projekt, který vypadal velmi hezky... Někteří z nás ale vždy říkali, že jako všechno i Schengen má výhody i náklady... Vždy jsem si byl vědom, že Schengen má některá nebezpečí, která cítí země na jeho hranici víc, než třeba ČR, která je uvnitř, a problém imigrace není pro ni stejný jako pro Francii," dodal.

Spor na dálku o peníze z EU

V pořadu hovoří i předseda nadace Roberta Schumana Jean-Dominique Giuliani. Vyjádřil přesvědčení, že Klaus svými kroky, jako bylo váhání kolem podpisu lisabonské smlouvy nebo odmítnutí fiskálního paktu, ČR v unii izoloval. Řekl, že solidarita v unii není jednostranná, a připomněl, že ČR za sedm let členství dostala 27 miliard eur.

Klaus řekl, že je Giulianiho slovy šokován. Podle něj ČR nevstoupila do unie, aby dostala nějaké peníze, ale aby byla po pádu komunismu normální evropskou zemí a aby se mohla účastnit evropské integrace. Připustil, že ČR z členství "možná, možná" měla prospěch. Řekl však, že to není možné kvantifikovat.

Klaus také odmítl obvinění, že "nejsme féroví vůči našim partnerům". "Jsme féroví. Nejsme těžce zadlužená země, jsou jiné země mnohem zadluženější, včetně Francie. Takže, kdo není fér, Francie, nebo ČR?" řekla hlava státu.

Jiná věc než fiskální pakt je podle něj účast ve fondech na podporu jiných zemí. Ale i v této souvislosti uvedl, že ČR se nepřipojila k euru. "My nejsme partneři v eurozóně. A byli jsme chytří, že jsme to neudělali. Pro mnoho zemí je členství v eurozóně svěrací kazajkou a komplikuje jim to situaci," řekl.

Vyjádřil se i ke Slovensku, které je členem eurozóny, stejně jako ČR je orientováno na export do zemí eurozóny a má vyšší růst než ČR. Klaus řekl, že si nemyslí, že to je kvůli euru. "Je to úspěšná země z mnoha důvodů," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám