Hlavní obsah

Sebevražda zoufalého důchodce rozpoutala v Aténách peklo

Novinky,
Atény

Centrální aténské náměstí Syntagma zachvátily ve středu večer bouřlivé protesty. Stovky demonstrantů se shromáždily před parlamentem a házely na policisty zápalné lahve. Policie proti nim nasadila slzný plyn. Protesty spustila sebevražda důchodce, který se na náměstí zabil, protože nedostal penzi a nechtěl hledat jídlo v odpadcích, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražda penzisty rozzuřila Řeky v ulicíchVideo: Reuters

 
Článek

Lékárník Dimitris Christulas se před parlamentem zastřelil ranou do hlavy ve středu ráno. Během dne se ukázalo, že důvodem byly zoufalé životní podmínky důchodce, který přišel o penzi. [celá zpráva]

V dopise na rozloučenou napsal: „Vláda zničila veškeré možnosti pro mé přežití, které záviselo na důstojné penzi, již jsem si platil sám bez pomoci státu po 35 let. Protože mi pokročilý věk neumožňuje dynamicky reagovat, nevidím jiné řešení než důstojný konec svého života. Nechci se vidět, jak prohrabávám odpadkové koše, abych našel něco k jídlu.“

Foto: John Kolesidis, Reuters

Lidé na náměstí, kde si důchodce vzal život.

Na místě sebevraždy zanechali lidé kytice a na strom připichovali vzkazy, jako Dost je dost a Kdo bude příští obětí.

Večer se na náměstí objevili radikálové, kteří házeli kamení a zápalné lahve na policisty. Ti proti nim použili slzný plyn.

Foto: ČTK/AP

Řečtí policisté zasahují v noci proti demonstrantům

K sebevraždě důchodce, který v roce 1994 prodal svou lékárnu, se vyjádřil i premiér Lukas Papadimos, jenž čin označil za tragický: „V těchto hodinách tak obtížných pro naši zemi musíme všichni - stát i občané - podporovat lidi mezi námi, kteří jsou v zoufalé situaci."

Foto: ČTK/AP

Lidé si čtou vzkazy na stromě, u kterého si důchodce vzal život.

Zatím ale nebyly uvedeny podrobnosti k tomu, jak muž o penzi přišel a proč ji od soukromého fondu nedostával, ani to, jak tomu čelil.

Dopady řecké krize

Řecko kvůli krizi zachvátila vlna sebevražd. V roce 2010 stoupl jejich počet o 18 procent. Loni jen v Aténách dále vzrostl o čtvrtinu. Na linku pomoci volalo loni 5000 Atéňanů, kteří měli sebevražedné myšlenky, což je dvakrát více než o rok dříve.

Situace mnohých je zoufalá. Nezaměstnanost dosahuje 21 procent, mezi mladými pak činí 48 procent. Počet bezdomovců vzrostl za tři roky o čtvrtinu. Už 28 procent Řeků ohrožuje chudoba a sociální vyloučení, pětina z nich si nemůže obden dovolit masité jídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám