Hlavní obsah

Chemický poplach v Trnavě, hořela dodávka s kyselinou dusičnou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trnava

Požár dodávky převážející koncentrovanou 65procentní kyselinu dusičnou způsobil ve středu v Trnavě chemický poplach. Celé okolí včetně vlakového nádraží museli evakuovat. Hasiči zasahovali v protichemických oděvech a policisté řídili dopravu s rouškami na tvářích. Požár se podařilo uhasit pískem a hlínou. Kyselina dusičná se nedá hasit vodou. Řidič vozidla byl hospitalizován.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská policie

Článek

Požár způsobila právě lučavka, která se vylila. „Došlo k vylití 65procentní kyseliny dusičné ze tří sudů s celkovou hmotností 250 kilogramů. Po vylití nastala reakce s dalšími látkami v automobilu, ke vznícení a požáru,“ uvedl mluvčí hasičů Marián Hruška.

Při požáru unikla látka do ovzduší, nikoliv však v nebezpečných koncentracích. Z roztoku kyseliny na vzduchu uniká směs jedovatých oxidů dusíku. Přesto úřady přistoupily k evakuaci. „Evakuovali jsme obyvatele v okruhu tři sto metrů, železniční nádraží a poštu. Policie zahájila trestní řízení ve věci všeobecného ohrožení,“ řekl mluvčí policie Michal Hanus. Policie bude vyšetřovat, zda řidič měl povolení k převozu nebezpečné látky a zda byly splněny bezpečnostní opatření.

Doprava ve městě na několik hodin zkolabovala. „Město bylo zcela ucpané,“ uvedl jeden z místních taxikářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám