Hlavní obsah

Slovenští poslanci jednali za rachotu gorilích bubnů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ustanovující schůzi slovenského parlamentu doprovázel protest Gorila, jehož se zúčastnilo pouze několik desítek lidí. Čím bylo protestujících míň, tím se snažili být hlučnější a vytrvale bubnovali na plechové sudy. Předsedou parlamentu byl zvolen Pavol Paška ze Směru. Hlasovalo pro něj 130 ze 148 přítomných poslanců, takže pro byla i část opozice.

BEZ KOMENTÁŘE: Protestující před slovenským parlamentemVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Doufám, že nás poslanci slyší,“ doufal jeden z mladíků, kteří vytrvale mlátili klackem do plechového sudu.

Jejich snažení nemělo příliš velký úspěch, protože například nově jmenovaný ministr vnitra Robert Kaliňák na dotaz novinářů, co říká na probíhající protest, prohlásil: „Ani nevím, že někdo protestuje“.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protest před slovenským parlamentem

Organizátor protestu Peter Pčolinský Novinkám řekl, že v protestech Gorila budou pokračovat, protože ani po volbách nevidí, že by se něco změnilo.

„Ani jeden z požadavků protestujících nebyl splněn. Poslanecký slib dnes skládali zase stejné Gorily. To je výsměch do tváří občanům,“ uvedl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastníci si před parlament přinesli plechové sudy.

Pčolinský připomněl, že poslanci ve slibu říkají, že budou sloužit občanům. „My jim chceme připomenout, aby pracovali pro nás, nikoliv pro finanční skupiny,“ uvedl.

Podle Pčolinského má Robert Fico 83 poslanců a může uskutečnit vše, o čem mluvil po celá léta. „Držíme mu palce, aby to dělal pro občany. Nemá se na koho vymlouvat. My zůstaneme v ulicích, protože kontrola politiků ze strany občanů je nevyhnutelná,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám