Hlavní obsah

Německá ultrapravice zelená, vsadila na ekologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá ultrapravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD) mající těsné vztahy s neonacisty, se chopila tématu blízkého levici - ekologie a životního prostředí. Pravicoví extremisté pomáhají při úklidech města, staví se proti geneticky upraveným potravinám a nabízejí biozeleninu.

Foto: Profimedia.cz

NPD se ohání lidem.

Článek

Na ně napojení lidé také vydávají časopis podporující zdravý a alternativní způsob života, doplněný ultrapravicovou ideologií a rasistickými výpady.

Časopis Umwelt & Aktiv vypadá jako normální ekologický magazín. Přinejmenším u článků o biopalivu a genovém inženýrství, u tipů pro zahrádkáře a písniček pro děti. Kdo jím zalistuje dál, dostane se na stránky o germánských mýtech a pohanských zvycích.

Bavorský Umwelt & Aktiv nabízí tvrdou krajně pravicovou propagandu. V rubrice Domobrana v čísle 3 z roku 2011 se čtenář dozví, že německý národ biologicky i duchovně vymře, pokud se budou Němci rozmnožovat s lidmi jiného etnického původu.

Tiskovina štve také proti cizím náboženstvím. Porážky zvířat bez umrtvení jsou podle ní barbarským zvykem židů a muslimů. "Aby se tu všichni migranti cítili jako doma," tvrdí se v prvním čísle z roku 2007, mohly by se z "orientu" importovat ještě další "nábožensky založené zvyky" jako mrzačení genitálií, kamenování a usekávání rukou.

Redakce se sice označuje za "stranicky nezávislou", ale vydává jej spolek Midgard, v jehož vedení jsou zapsáni mimo jiné Christoph Hofer a Berthild Haeseová, napojení na NDP.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z předáků NPD Tohmas Wulff na demonstraci v Lübecku

Umwelt & Aktiv se zaměřuje na krajně pravicovou ekologickou scénu v Bavorsku. Ale i v dalších spolkových zemích se sdružují krajně pravicoví ekokamarádi. Velmi aktivní v ochraně životního prostředí je NPD v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Už v roce 2007 se tam objevily titulky hlásající, že jeden farmář spustil iniciativu za region Nebel/Krakow am See bez genového inženýrství. Byl to člen NPD.

Udo Pastörs je dnes poslancem zemského sněmu a místopředsedou spolkového předsednictva NPD a zasazuje se v regionu o ochranu přírody.

NPD se chce stát přijatelnou

NPD se snaží ekologickými tématy získat podporu voličů už dlouho. Už v roce 1973 proto strana zmiňuje ve svém düsseldorfském programu ochranu životního prostředí jako příspěvek ke zdraví národa. Ale teprve s profesionalizací strany v posledních letech je toto téma stále častější.

A nyní nabývá na aktuálnosti, protože straně hrozí opět zákaz kvůli napojení některých členů na tvrdé jádro ultrapravice a buňku NSU (Nacionálně socialistické podzemí), která vraždila přistěhovalce. [celá zpráva]

Ve svém současném programu NPD odmítá genové inženýrství a průmyslový chov zvířat, požaduje peníze pro alternativní energie a národní samozásobitelství zemědělskými produkty. Chce více podporovat sedláky.

V Meklenbursku-Předním Pomořansku už krajní pravičáci nechali natisknout plakáty se sloganem "Ochrana životního prostředí = ochrana vlasti".

Zelený předák ultrapravice

Jens Lütke ze Šlesvicka-Holštýnska se staví proti genovému inženýrství i výstavbě dalších silnic a demonstruje proti novým jaderným elektrárnám. Jednou ročně pomáhá při Dnu pro životní prostředí.

"Často se mě lidé ptají, jestli patřím k zeleným," říká. Jens Lütke ale není u zelených, nýbrž u neonacistické Národnědemokratické strany Německa. Je dokonce jejím volebním lídrem v této spolkové zemi.

Foto: Profimedia.cz

Berlínská demonstrace NPD proti jejímu zákazu

Když Lütke sbírá odpadky při Dni pro životní prostředí, nikdo nepozná, k jaké straně patří. "Neděláme vedle toho akce s transparenty NPD," tvrdí.

Se svým ekologickým přístupem není ve straně osamocen. NPD dělá z ochrany životního prostředí své téma pravidelně. I Jens Lütke chce nyní před zemskými volbami ve Šlesvicku-Holštýnsku bojovat o podporu pro NPD ekologickými tématy, i když hlavním tématem předvolební kampaně bude kritika eura. Přesto je pro něj téma životního prostředí důležité: "Nechceme zelená témata přenechávat zeleným."

V Meklenbursku-Předním Pomořansku však existují krajně pravicoví ekologové i mimo tuto stranu. V oblasti okolo měst Güstrow a Teterow už od 90. let sídlí zemědělci, kteří chtějí oživit tradici lidového zemědělského hnutí Artamanů z 20. let, které vyznávalo ideologii krve a země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám