Hlavní obsah

Na Slovensku chtějí místo sociálních dávek rozdávat potraviny

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Nastupující slovenská vláda premiéra Roberta Fica chce vychovávat nezaměstnané neaktivní občany tím, že místo sociálních dávek v hotovosti jim bude dávat potraviny. Uvedl to deník Sme s odvoláním na příštího ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Foto: Profimedia.cz

Nastupující slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Pokud se příjemce sociálních dávek dopustí trestného činu, přestupku, nebo se nesnaží najít si práci, potom hotovost nedostane. Rodič bude zároveň odpovědný za přestupky svých dětí.

Strana Směr-sociální demokracie podle Sme údajně zjišťuje v Bruselu, jak dalece může v této oblasti zajít. Místopředseda Směru Kaliňák otevřeně říká, že nová opatření se budou týkat všech, nejen Romů.

„Pokud daňový poplatník podporuje lidi v hmotné nouzi, je nutné, aby také oni projevovali aktivitu vůči těm, kteří na dávky přispívají - kvalitním občanským soužitím a aktivitou v obci, kde žijí,“ uvedl Kaliňák.

Směr chce rozdělovat sociální dávky nikoliv podle počtu dětí, ale podle chování příjemců dávek. „Je zcela přirozené, že každý, kdo se chová slušně, má mít víc výhod než ti, kteří se slušně nechovají,“ dodal Kaliňák.

Romský poslanec Peter Pollák upozornil, že přestupky jsou důsledkem chudoby. „Jedním ze znaků chudoby je zvýšená kriminalita. Pokud nedostaneme lidi z pásma chudoby, problém bude přetrvávat,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám