Hlavní obsah

Při požáru moskevské tržnice zahynulo 12 zahraničních dělníků

Moskva
Aktualizováno

Nejméně 12 mrtvých z řad zahraničních dělníků si vyžádal požár, který v úterý ráno vypukl v jedné moskevské tržnici. Hořelo v budově využívané jako ubytovna. Všechny oběti podle agentury Interfax pocházely z Tádžikistánu, šlo o pracovníky tržnice.

Foto: John Cetrino , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Plameny okolo 3:00 SEČ zachvátily dvoupodlažní budovu přimykající se k nákupní hale na Varšavské ulici. Poté, co se podařilo za tři hodiny oheň uhasit, našli hasiči v troskách těla obětí a zjistili, že budova sloužila jako ubytovna zahraničních dělníků. Vyšetřovatelé předpokládají, že příčinou požáru byla nejspíše závada na topení či zkrat.

Obdobný požár v jiné moskevské ubytovně pro zahraniční dělníky si loni vyžádal sedm životů, včetně dětí. Před třemi lety se zase na jihovýchodě Moskvy udusilo dýmem sedm Tádžiků při požáru v podzemní garáži předělané na noclehárnu.

Podle odhadů v ruské metropoli pracují asi dva milióny zahraničních dělníků z nejchudších zemí bývalého Sovětského svazu, mnohdy bez pracovního povolení.

Rusko každoročně zaznamenává obrovský počet tragických požárů, které si vyžádají kolem 15 000 mrtvých. Například ve více než dvakrát lidnatějších Spojených státech umírá při požárech jen kolem 3400 lidí. Nebezpečí požárů se prudce zvyšuje během mrazivé ruské zimy vzhledem k zchátralosti infrastruktury, nedbalosti, havarijnímu stavu topných systémů i úplatnosti požárních inspektorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám