Hlavní obsah

V Budapešti postaví muzeum ve tvaru Rubikovy kostky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Od roku 2017 bude možné vstoupit do budapešťského muzea ve tvaru Rubikovy kostky. Muzeum má představit intelektuální úspěchy Maďarů. Informovala o tom agentura MTI.

Článek

Vynálezce kostky Ernő Rubik (68) a maďarský premiér Viktor Orbán podepsali dohodu o zahájení výstavby muzea v roce 2014. Muzeum vyroste na budínském nábřeží Dunaje u Rákócziho mostu.

"Rubikova kostka se stala symbolem duševní vyzrálosti Maďarů. Muzeum bude symbolem opětovného zrození maďarského národa v 21. století," uvedl Orbán po podpisu smlouvy.

Podle Orbána mají Maďaři kvůli jazykové odlišnosti pocit izolovanosti. "Proto hledáme nové možnosti naší prezentace a autory světových vynálezů si náležitě ceníme. Takové činy nám pomáhají vystoupit z izolace," dodal předseda maďarské vlády.

Autor projektu muzea Péter Radnai přiznal, že myšlenka muzea ve tvaru Rubikovy kostky ho napadla už v roce 2009. "Budapešť by měla mít muzeum, které by bylo moderním symbolem hlavního města," řekl.

Rubik připomněl, že skládání kostky se stalo ve světě oblíbeným sportem a v různých částech světa se ročně pořádá téměř 150 různých soutěží ve skládání kostky. "Věřím, že v roce 2014 budu u příležitosti 40. narozenin kostky a svých 70. narozenin přítomen při položení základního kamene muzea a za tři roky budu i u otevření muzea," uvedl Rubik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám