Hlavní obsah

Maďarský prezident nerezignuje, i když přišel o titul

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Maďarský prezident Pál Schmitt nepodá demisi, i když ve čtvrtek přišel kvůli plagiátorství o doktorský titul. Oznámil to v pátek večer v exkluzivním rozhovoru pro veřejnoprávní televizi.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský prezident Pál Schmitt

Článek

„Mé svědomí je čisté. Svoji práci jsem připravil s nejlepšími úmysly,“ uvedl Schmitt v Maďarské televizi. Prezident zdůraznil, že doktorská práce nesouvisí s jeho státní funkcí. Schmitt se cítí uražen, že univerzita ho připravila o titul v čase jeho nepřítomnosti. „Ani se mě nezeptali,“ dodal. Schmitt chce opětovně získat doktorát podle v současnosti platných podmínek.

Schmitt v pátek zrušil svůj program, na veřejnosti se vůbec neobjevil a zrušil rovněž večerní cestu do Vídně.

Ve čtvrtek večer přiletěl Schmitt z jiné zahraniční cesty a na letišti ho čekali protestující, kteří požadovali jeho okamžitou demisi. Prezidentská kolona najela přímo k letadlu a Schmitt z letiště nepozorovaně odjel.

V pátek se před budapešťským sídlem hlavy státu objevily stany, v nichž chtějí protestující vydržet až do odchodu prezidenta z funkce. „Jste hanbou Orbánovy země“, hlásal jeden z transparentů, které demonstranti drželi v rukou.

Premiér Viktor Orbán zdůraznil, že rozhodnutí o případné demisi může přijmout pouze sám Schmitt. „Nikdo se za něj nemůže rozhodnout,“ dodal.

Senát Semmelweisovy univerzity odebral Schmittovi titul, který získal v roce 1992, protože velká část jeho práce byla opsaná z díla bulharského sportovního odborníka Nikolaje Georgieva.

Schmitt je držitelem dvou zlatých olympijských medailí v šermu a byl předsedou Maďarského olympijského výboru. V roce 2010 byl zvolen prezidentem Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám