Hlavní obsah

Jeden z posledních šéfů KGB spáchal sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ve svém moskevském bytě spáchal sebevraždu Leonid Šebaršin, který krátce po nezdařeném puči proti sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi v srpnu 1991 vykonával jediný den funkci šéfa sovětské tajné policie KGB. Podle páteční zprávy ruské agentury ITAR-TASS se šestasedmdesátiletý muž zastřelil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šebaršin působil celý život v sovětské rozvědce, vyslán byl mimo jiné do Indie, Íránu, Pákistánu a Afghánistánu. Po návratu do Moskvy řídil činnost agentů v jižní Asii a na Blízkém východě, několik let stál i v čele celé výzvědné služby.

Po nezdařeném puči proti prezidentu Michailu Gorbačovovi v létě 1991 byl Šebaršin na jeden den jmenován do čela KGB. Funkce byl ale bezprostředně zbaven, a to i přesto, že o jeho přímém zapojení do intrik pučistů nebyly důkazy. Podle dobového tisku byl odstraněn na přímý pokyn Gorbačova. Od září 1991 byl v důchodu.

V Šebaršinově bytě nebyl nalezen dopis na rozloučenou; předběžná zpráva vyšetřovatelů se nezmiňuje o tom, že by na smrti měl podíl někdo jiný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám