Hlavní obsah

V Petrohradu objevili poklad po carském důstojníkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Poklad v tajné místnosti objevili dělníci při rekonstrukci vily v ruském Petrohradu. Čtyři desítky pytlů stříbrného nádobí, ozdob a vyznamenání zřejmě patřily bývalému carskému důstojníkovi, který poklad ukryl při útěku před bolševiky.

Foto: Profimedia.cz

Objevené stříbné a zlaté nádobí

Článek

Dokumenty, nalezené spolu s pokladem v tajné komoře o ploše šesti metrů čtverečních, podle agentury RIA Novosti svědčí o tom, že poklad nejspíš nashromáždil důstojník husarského pluku carské gardy Sergej Somov. Ten po bolševické revoluci emigroval do Francie, kde zemřel v únoru 1976.

Foto: Profimedia.cz

Poklad našli dělníci.

Podle odborníků nemá nalezený stříbrný servis v Petrohradu obdobu. Jen soupis několika tisíc nalezených předmětů, od lžiček po samovary, zabere nejspíše několik dnů, nemluvě o jejich restaurování.

Foto: Profimedia.cz

Důstojník poklad ukryl při útěku před bolševiky.

Problémem je odměna pro nálezce. Podle zákona jim náleží polovina hodnoty nálezu. Ta se však může vyšplhat až k astronomické sumě a státní rozpočet na podobné případy nepamatuje.

Foto: Profimedia.cz

Nádobí bylo ukryté ve čtyřech desítkách pytlů.

Foto: Profimedia.cz

Stříbrné šperkovnice

Poklad v tajné místnosti objevili dělníci při rekonstrukci vily.

Foto: Profimedia.cz

Sbírku doplňovaly i řády a medaile.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám