Hlavní obsah

V Itálii se pokusil upálit stavební dělník, nedostal mzdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Marocký stavební dělník pracující v Itálii, který čtyři měsíce nedostal zaplaceno, se ve čtvrtek pokusil upálit ve Veroně. Zapálil se jen den poté, co se tímto způsobem v Boloni pokusil spáchat sebevraždu 58letý podnikatel obviněný z daňového úniku, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sedmadvacetiletý Maročan se polil benzínem před radnicí ve Veroně. Nyní je v nemocnici. Podle policie ho k tomuto činu dohnala jeho zoufalá finanční situace. Kvůli tomu, že nedostával plat, mu došly peníze. Jeden italský list o něm podle britské BBC psal jako o muži, kterého rozdrtila krize.

Vincenzo Scudiere z odborového svazu CGIL řekl, že případ marockého stavebního dělníka je "projevem extrémního vzteku, který pociťují nejslabší zaměstnanci". Varoval vládu, aby nepodceňovala nespokojenost, která vládne mezi pracujícími lidmi.

Těžké popáleniny si způsobil také 58letý muž, který se zapálil v autě před finančním úřadem v Boloni. Úředníci zamítli jeho odvolání proti tomu, že má zaplatit tisíce eur, které neodvedl na daních, uvedla italská média.

Muž zanechal dopis na rozloučenou.

Důsledek krize

V Itálii, která se také ocitla na pokraji dluhové krize, spáchalo v posledních měsících několik lidí sebevraždu z ekonomických důvodů.

Úřednická vláda Maria Montiho se snaží bojovat proti dluhové krizi ráznými škrty. Odbory tvrdí, že Montiho úsporná opatření jako zvyšování daní nebo omezování státních výdajů dopadají na různé vrstvy italské společnosti nerovnoměrně a zasahují hlavně běžné lidi.

Podle Sandra Bondiho z pravicové strany Lid svobody však krize nešetří řadové zaměstnance ani šéfy: "Tragický příběh podnikatele (z Boloni) by měl pomoci lidem uvědomit si, že rozdělení na pracující a podnikatele je představou minulosti."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám