Hlavní obsah

Maďarskému prezidentovi vzali titul, opisoval v disertační práci

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Senát budapešťské Semmelweisovy univerzity ve čtvrtek odebral doktorský titul maďarskému prezidentovi Pálu Schmittovi. Důvodem je opsání části doktorské disertační práce z jiného díla. Oznámil to rektor univerzity Tivadar Tulassay.

Článek

„Disertační práce byla vyhotovena ve velké části překladem textu, proto nevyhovuje odborným a etickým normám. Senát kvůli tomu odebral Pálu Schmittovi titul doktor. Pro odebrání titulu hlasovalo 33 členů senátu, čtyři byli proti,“ uvedl rektor.

Univerzitní senát se řídil doporučením expertní komise. Pro odnětí titulu hlasovalo 16 členů expertní komise, dva byli proti.

Několik desítek studentů, kteří demonstrovali před univerzitou, odnětí titulu přivítalo potleskem.

V úterý oznámila odborná komise ustanovená k objasnění údajného plagiátorství, že disertační práce cituje nezvykle rozsáhlé pasáže z děl jiných autorů, ale formálně vyhověla požadavkům tehdejší Univerzity tělesné výchovy. Schmitt se ve své práci neodvolal na použité zdroje ani nepoužil uvozovky.

Schmitt získal doktorský titul v roce 1992. Podle maďarských médií měl Schmitt ve své 215 stránkové doktorské disertační práci opsat až 180 stránek z práce bulharského sportovního historika Nikolaje Georgieva.

Schmitt je bývalým sportovcem, dvojnásobným olympijským vítězem v šermu. V minulosti zastával funkci předsedy Maďarského olympijského výboru. V roce 2010 byl zvolen prezidentem Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám