Hlavní obsah

Slovenským zdravotním sestrám mění smlouvy, aby nedostaly přidáno

Právo, ČTK, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Z mnoha zdravotních sester na Slovensku se od dubna stanou asistentky nebo ošetřovatelky, o pacienty budou ale patrně pečovat stejně jako dosud. Formální změnou pracovních smluv se ambulance a nemocnice snaží obejít nařízení o zvýšení platů sester.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Více než 40 000 zdravotních sester několik měsíců přesvědčovalo dosluhující vládu, aby jim zajistila lepší odměňování. Tvrdily, že jejich platy jsou nízké a že řada sester odchází do zahraničí.

Parlament nakonec letos v únoru schválil minimální mzdy pro všechny sestry v rozmezí od 640 do 928 eur (15 750 až 22 830 Kč), a to v závislosti na délce praxe. Mezitím si ale hromadnými výpověďmi vymohli vyšší platy nemocniční lékaři, čímž se náklady na platy ve zdravotnictví v době slabého hospodářského růstu a vysoké nezaměstnanosti ještě zvýšily.

Hluboko do kapsy

Zdravotnická zařízení tvrdí, že k naplnění zákona zaručujícího zvýšení výdělků personálu nemají peníze. Navýšení plateb od zdravotních pojišťoven prý mzdové nároky sester nepokryje. Vedení řady nemocnic i majitelé ambulancí proto začali sestry formálně přeřazovat na jinou práci, aby jim nemuseli zvýšit platy.

Například soukromá nemocnice v Malackách již oznámila, že sestrám nepřidá ani euro. „Uvědomujme si, že budeme porušovat zákon,“ uvedl zástupce nemocnice Karol Wolf. Sestry podle něho odmítly mírné zvýšení platů a víc si nemocnice nemůže dovolit.

Nemocnice ve městě Žiaru nad Hronom dává údajně sestrám podepisovat dodatky ke smlouvám, podle nichž budou třetinu pracovního času zdravotní sestry a zbytek odpracují jako administrativní zaměstnanci. Plat jim tak podle zákona budou muset zvýšit jen o třetinu.

Zdravotní sestry z celé země si stěžují, že vedoucí pracovníci je pod hrozbou výpovědí nutí podepisovat nové pracovní smlouvy, podle kterých si ve skutečnosti finančně nepřilepší.

Slovenská komora sester a porodních asistentek zase upozornila na společný postup nemocnic na středním Slovensku. "Nemocnice se dohodly, že nebudou mezi sebou přijímat do pracovního poměru propuštěné zdravotní sestry a porodní asistentky nebo ty, které dají výpověď," uvedla komora. Tento postup má prý zabránit tomu, aby sestry dosáhly zvýšení výdělků. Komora přesto vybídla sestry, aby s nevýhodnými pracovními smlouvami nesouhlasily. Podle médií zdravotní sestry tvrdily, že nemají na vybranou a že zaměstnavatelům ustoupí. V některých nemocnicích jsou ale prý odhodlány dodatky nepodepisovat.

Asociace soukromých lékařů zase odhadla, že jen čtvrtina soukromých ambulancí dokáže navýšit platy sester podle zákona. Nejlépe vydělávající sestra s délkou praxe alespoň 33 let by po zvýšení platu podle zákona vydělávala zhruba o pětinu více, než je průměrná mzda v zemi.

Nová vláda si myje ruce

Zdravotnická zařízení uvedla, že by platy sestrám zvýšila v případě, že stát na to vyčlení peníze. Řešení vzniklé situace komplikuje výměna vlád, ke které po nedávných předčasných volbách dojde příští týden. Nastupující kabinet sociálních demokratů zatím dává od problému ruce pryč. "Do 4. dubna je tu vláda Ivety Radičové," uvedl nastupující levicový premiér Robert Fico.

Podle lékařů nese odpovědnost za situaci odcházející ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik (KDH), protože na zvýšení mezd sester měl k dispozici pouze virtuální peníze. Uhliarik tvrdí, že nemocnice nepotřebují peníze najednou, ale postupně. Třetinu zvýšených nákladů má pokrýt úspora na lécích, třetinu rezerva státního rozpočtu a třetinu lepší výběr pojistného. „To by mělo stačit,“ říká Uhliarik.

Příští vládní strana Směr-sociální demokracie upozorňuje, že tyto zdroje určitě nebudou stačit. Směr chce omezit zisk zdravotních pojišťoven.

Reklama

Výběr článků

Načítám