Hlavní obsah

Deset dětí v ruské nemocnici předávkovali lidokainem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratsk

Deset dětí ve věku osmi měsíců až pěti let se v úterý v Třetí nemocnici v Bratsku v irkutské oblasti přiotrávilo. Pět jich skončilo na jednotce intenzivní péče. Všem dětem byla dána injekce antibiotik a lidokainu, uvedl ve středu ruský server Life News. Ministerská komise potvrdila, že byly předávkovány lidokainem, uvedl ve středu Itar TASS.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Moje dítě sedělo na postýlce, když náhle dostalo křeče. Začalo se třást. Vzala jsem je a odnesla sestře, které jsem se zeptala, co s ním je,“ uvedla Oljesa Bědarěvová a dodala: „Ta mi řekla, že to není nic závažného. Že je to šok z bolesti, který brzo přejde. Vzala dalšího, který byl na řadě." Potíže se objevily pět minut po podání injekce.

Situace se však nelepšila, navíc další matka zjistila, že její dceři zesinaly rty. Poté upadla do bezvědomí.

Nakonec se podobné příznaky objevily u deseti dětí. Pět z nich muselo být resuscitováno a skončily na jednotce intenzivní péče. Podle lékařů se u všech projevila prudká alergická reakce.

Matky si stěžují, že lékaři zasáhli pozdě. Bědarěvová uvádí, že na doktora musela čekat dvacet minut. Navíc se nedozvěděla, co jejímu dítěti je.

Lékař: Lépe, kdyby umřely

„Dosud neobjasnili, co se dětem stalo," uvedla Bědarěvová. „Lékař nám jen řekl, že by bylo lepší, kdyby děti umřely, než aby trpěly. Stále jsme v šoku.“

Matky viní zdravotní sestru, že dala dětem, které měly žaludeční potíže zřejmě infekčního rázu, příliš vysokou dávku lidokainu. Ten se používá jako lokální anestetikum. Potvrdilo to i vyšetřování, řekl ministr zdravotnictví irkutské oblasti Dmitrij Pivěň.

Podle něj ale došlo k předávkování jen u pěti dětí. Dodal, že nyní již jejich potíže pominuly a léčí se jen z nemocí, s nimiž byly do nemocnice přijaty. Čtyři z pěti dětí, které byly resuscitovány, budou zřejmě propuštěny ve čtvrtek, ale stav pátého je vážný. Podle některých zpráv byla dávka lidokainu několikanásobně vyšší, než je povoleno.

Reklama

Výběr článků

Načítám