Hlavní obsah

Na Slovensku hledají Řád Klementa Gottwalda, asi ho někdo ukradl

Bratislava

Slovenská Banská Bystrica se shání po Řádu Klementa Gottwalda, který město dostalo v 80. letech minulého století. Vyznamenání, na kterém je asi 75 gramů 24karátové zlata a briliant, podle internetového portálu sme.sk zřejmě kdosi ukradl.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší prezident Klement Gottwald

Článek

O osud vyznamenání se před časem začal zajímat Pavol Marciš, předseda Slovenské faleristické společnosti, která se zabývá řády a vyznamenáními. Vysoké státní vyznamenání z dob komunismu avšak na městském úřadu není.

"Vyznamenání je velmi vzácné díky finanční i sběratelské hodnotě," řekl Marciš portálu sme.sk. Připomněl, že každé bylo uměleckým originálem a že ho dostávali všichni nejvyšší představitelé komunistického režimu. "Z měst ho dostaly jen Praha a Banská Bystrica," dodal. Marciš předpokládá, že z městského úřadu vyznamenání zmizelo někdy v 90. letech. "Dřív by si to nikdo nedovolil," vysvětlil.

Mezi sběrateli se prý hodnota Řádu Klementa Gottwalda odhaduje na několik desítek tisíc korun. Banská Bystrica si toto vyznamenání "vysloužila" v roce 1984 jako poctu za to, že za druhé světové války byla centrem Slovenského národního povstání.

Primátor Banské Bystrice Peter Gogola kvůli zmizení Řádu Klementa Gottwalda podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Den vzpomínek na oběti komunistického puče

23. únor je Památeční den vzpomínek na oběti komunistického únorového puče z roku 1948. Rok 1948 neznamenal jen konec demokratického systému a nebyl jen...

Výběr článků

Načítám