Hlavní obsah

Assange chce být poslancem

– Sydney
Novinky, rei

Zakladatel organizace WikiLeaks, která proslula zejména zveřejněním tajných depeší amerických diplomatů, bude kandidovat v rodné Austrálii do horní komory parlamentu. Assange je v současnosti ve Velké Británii, kde se brání vydání do Švédska. Tamní úřady ho obvinily ze sexuálních útoků na dvě ženy.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Assange svůj záměr kandidovat avizoval už v minulých dnech. V rozhovoru pro úterní vydání listu Sydney Morning Herald slíbil zastávat liberální hodnoty a zasazovat se o větší otevřenost vlády a parlamentu. V případě zvolení chce také bránit svobodu sdělovacích prostředků a pracovat na zrušení „přílišných překážek“ v přístupu k informacím.

Australskou politickou scénu podle Assange trápí „narůstající míra klientelismu a zrada na právech a zájmech lidu“.

K jeho rozhodnutí kandidovat přispěla i poznámka premiérky Julie Gillardové ke zveřejnění diplomatických depeší serverem WikiLeaks. Gillardová řekla, že to bylo „hrubě nezodpovědné“.

Ještě nebylo rozhodnuto, za jaký federální stát se bude Assange o křeslo v Senátu ucházet. Zatím nevylučuje samostatnou kandidaturu, ani spolupráci s nějakou stranou. Volby se uskuteční příští rok.

Organizace WikiLeaks oznámila, že postaví i kandidáta pro volby do Sněmovny.

Assangeovi hrozí vydání do Švédska k soudu. Obvinění ze znásilnění dvou žen odmítá, tvrdí, že je proti němu vedena politicky motivovaná štvanice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám