Hlavní obsah

Střelec z Toulouse měl doma celý arzenál, Francie nehlídala zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Mohammed Merah, který zabil v Toulouse sedm lidí, měl doma arzenál. Mezi osmi zbraněmi byly tři automaty, samopaly kalašnikov a sten a malý automat uzi. Lehkost, s jakou si zbraně opatřil člověk s 15 tresty, je udivující, uvedl kandidát na prezidenta z řad centristů Francois Bayrou. Experti uvádějí, že kdyby dříve platil přísnější zbraňový zákon zavedený letos, Merah by nezískal zbraně tak snadno.

Foto: Reuters

Mohammed Merah

Článek

„Jak je možné, že člověk s jeho minulostí, mladík jako on, se dostal ke zbraním používaným ve válkách?“ ptal se Bayrou v televizi France 2.

Kromě automatů měl Merah i brokovnici se zásobníkem nabíjenou pohybem posuvného předpažbí, tři colty .45, používané jako osobní zbraně důstojníků za 2. světové války a jeden Colt Python ráže .357.

Cena zbraní se odhaduje na 10 000 eur (téměř čtvrt miliónu korun), uvedla agentura Reuters. Merah přitom bral podporu ve výši 475 eur měsíčně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stopy po kulkách v okolí Merahova bytuVideo: Reuters

„K těmto zbraním se dostal, protože vloupání a krádeže mu na ně a na munici poskytly prostředky,“ uvedl pařížský vyšetřující soudce Francois Molins, který měl případ na starosti.

Legálně zbraně získat nemohl

Jak ale říká prezident francouzské Unie amatérských střelců Jean-Jacques Buigne: „Neexistuje způsob, jak by se se svými záznamy dostal k těmto zbraním legálně."

Automat Mini-Uzi se zásobníkem v pistolové rukojeti je ve Francii zakázaný. Další zbraně se ale dají sehnat snáze, zejména v případě zbraní z druhé světové války. Tyto zbraně se podle Buigneho dají, stejně jako zbraně z východní Evropy, sehnat docela snadno, je-li člověk trpělivý a má-li dost peněz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Interiér Merahova bytu v Toulouse Video: Reuters

Colt .45, který používal při vraždách, se dá koupit legálně za 600 eur a na černém trhu za 1000. Kalašnikov stojí mezi 1500 až 3000 eury. I tak je ale Buigne překvapen, že se Merah k tolika zbraním dostal, i když kalašnikovy používají gangy v Marseille.

David-Olivier Revendy, který je mluvčím policejních odborů, řekl, že kalašnikov se používá stále víc. „Když nemáte kalacha, jste loser,“ uvedl přímo a podotkl, že jejich popularita roste.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah proti Mohamedu MerahoviVideo: Reuters

Ve Francii chyběla kontrola zbraní

Ve Francii je evidováno 7,5 miliónu střelných zbraní, odborníci ale jejich počet odhadují na deset až dvacet miliónů. Teprve pár týdnů před útoky byl zpřísněn zákon o držení zbraní.

Zbraně alespoň pomohly při potvrzení vazeb mezi zabitým střelcem a jeho straším bratrem. V bratrově voze byl nalezen právě ten Colt .45, který byl použit při vraždách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám