Hlavní obsah

Střelec z Toulouse poslal záběry vražd Al-Džazíře, televize je vysílat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie zajistila videonahrávky, které pořídil při svých akcích střelec z Toulouse Mohammed Merah. Kopie nahrávek dostala francouzská kancelář televize Al-Džazíra, v jejích prostorách je zajistila policie. Stanice má ale kopii. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy apeloval na televizi, aby záběry nevysílala. Ta později oznámila, že tak neučiní.

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Nedatovaný snímek Mohammeda Meraha, který zveřejnila francouzská televize.

Článek

„Je to montáž z různých vražd doplněná hudbou a citáty z Koránu,“ sdělil policejní zdroj a dodal, že je velmi „názorná“.

Záběry byly na USB flash disku, který byl poštou zaslán do pařížské kanceláře Al-Džazíry.

Policie uvedla, že si zřejmě pořídila jejich kopie.

Al-Džazíra jedná

Vedení katarské televize Al-Džazíra se v úterý v Kataru sešlo a jednalo, co se záběry podnikne. Šéf francouzské odbočky Zied Tarrouche ještě předtím přiznal, že kanál jedná o tom, zda video odvysílat. "Nejsme televize postavená na senzacích. Nechceme šířit záběry bez toho, abychom zvážili rizika a důsledky," řekl Tarrouche francouzské televizní stanici TF1.

"Žádám ty, kteří rozhodují ve všech televizních stanicích o zveřejnění těchto záběrů, aby se nevysílaly z úcty k obětem a úcty k republice," apeloval Sarkozy.

Al-Džazíra odpoledne uvedla, že záběry z vražd vysílat nebude.

Zveřejnění nechtějí ani pozůstalí. Proti je matka výsadkáře Ibna Ziatena, která řekla: "Můj syn byl zabit, mé třicetileté dítě. A lidi to chtějí ukázat, jako by to byl film. Nechci to vidět, prosím."

Rodina zabitého rabína Jonathana Sandlera, jehož dvě děti byly také zastřeleny, už uvedla, že proti zveřejnění použije veškeré právní prostředky

Policie je přesvědčena, že flash disk poslal do televize Merahův komplic. Odeslán byl ve středu, když byl střelec už v obležení. Navíc nebyl odeslán z Toulouse.

Merah si útoky natáčel 

Merah byl minulý týden zabit po 32 hodinách obléhání, když se odmítl vzdát. [celá zpráva]

Při vyjednávání potvrdil, že své akce natáčel kamerou a chtěl záběry zveřejnit. Tvrdil, že je také dal na internet, ale tam nebyly nalezeny.

Foto: Reuters

Mohammed Merah

Před zásahem policie dokonce Merah volal do stanice France 24, kde o plánu videa zveřejnit řekl reportérce. [celá zpráva]

O možnosti, že si akci natáčel, se začalo mluvit hned po útoku před židovskou školou, kde zabil tři děti a rabína. Na záběrech bezpečnostních kamer bylo vidět, že má na krku kameru. [celá zpráva]

Otec střelce se chce soudit se státem

Otec zabitého střelce Mohammed Benalel Merah plánuje žalovat Francii, protože jeho syna zastřelila místo toho, aby jej dopadla živého: „Budu žalovat Francii, že mi zabila syna. Francie je velká země, což znamená, že mohla dopadnout mého syna živého. Mohli ho vypudit plynem a dopadnout. Dali přednost tomu ho zabít. Najmu si nejlepší právníky a po zbytek života je budu platit."

Otec také dodal, že chce, aby byl syn pohřben v Alžírsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám