Hlavní obsah

Nový německý prezident Gauck složil přísahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nově zvolený německý prezident Joachim Gauck v pátek složil přísahu na společné schůzi obou komor německého parlamentu. Dvaasedmdesátiletý Gauck je jedenáctým spolkovým prezidentem.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Jedenáctý spolkový prezident Joachim Gauck skládá přísahu.

Článek

Gauck během svého projevu řekl, že Německo není dokonalé, ale nezná lepší. Varoval, aby se neodklonilo od demokracie. „Demokracie je silnější než její nepřátelé. Ne oni, ale ona přežije,“ prohlásil, přičemž odsoudil neonacismus a fanatismus vůbec. Němce vyzval, aby důvěřovali nejen jeho osobě a vládě, ale by věřili i sami v sebe. Stát by podle něj měl být sociálně spravedlivý.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Nový německý prezident Joachim Gauck pronáší projev v parlamentu.

Bývalého východoněmeckého luteránského pastora a bojovníka za občanská práva zvolila minulou neděli hlavou státu drtivá většina volitelů Spolkového shromáždění. Byl společným kandidátem všech velkých parlamentních stran kromě krajně levicové Levice.

Gauck už v pondělí v berlínském zámku Bellevue symbolicky převzal úřad od svých předchůdců - Christiana Wulffa, který před měsícem rezignoval, a bavorského premiéra Horsta Seehofera, který funkci prozatímně zastával jako předseda horní parlamentní komory.

Předchůdce skončil předčasně a v nemilosti

Wulff abdikoval pod tíhou podezření z prospěchářství, které mu v předchozí funkci dolnosaského ministerského předsedy umožnily dobré vztahy s vlivnými podnikateli.

Gaucka čeká už zkraje příštího týdne první zahraniční cesta. V pondělí a úterý navštíví Polsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám