Hlavní obsah

Francouzský útočník postupoval chladnokrevně, udělal ale dvě zásadní chyby

Toulouse

Muž bez tváře ukrytý za tmavým sklem motocyklové helmy rychle kráčí za malou holčičkou na školním dvoře, popadne ji za vlasy a klidně ji zastřelí ranou do hlavy. Žádné chladnokrevné zabíjení nemůže být mrazivější než vražda osmileté Myriam Monsonegové útočníkem, kterého ti, kdo ho stíhali, označili za "puntičkářského", "kalkulujícího" a "dobře připraveného", napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Mohammed Merah

Článek

A přesto do doby, než v pondělí zaparkoval svůj skútr před židovskou školou v Toulouse, udělal Mohamed Merah, který se ve středu policistům obléhajícím jeho byt přiznal k sedmi vraždám ve jménu al-Káidy, dvě základní chyby, které přivedly detektivy na jeho stopu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah proti Mohamedu MerahoviVideo: Reuters

Čtyřiadvacetiletý mladík, kterého už sledovala francouzská domácí rozvědka poté, co se v loňském roce vrátil z cest do Afghánistánu a Pákistánu, si dával záležet na tom, aby setřel otisky prstů a stopy DNA na nábojnicích zanechaných na místě činu.

 IP adresa

Ale od chvíle, kdy použil počítač své matky, aby nalákal do pasti svou první oběť - francouzského vojáka, který byl sám původem Severoafričan - poskytl policii životně důležitý důkaz, který ji k němu mohl dovést. Nebylo to ovšem dostatečně rychle, aby se podařilo zachránit životy dalších vojáků, tří židovských dětí a rabína, což bylo zpoždění, za něž se nyní budou vyšetřovatelé zodpovídat Francii.

Když Merah odpověděl na inzerát, který seržant Imad Ibn Ziaten umístil na internetový server www.boncoin.fr a smluvil si s ním schůzku na neděli 11. března na klidném místě v Toulouse, tak se uložilo unikátní identifikační číslo, tedy IP adresa počítače v domě jeho matky. Byl ale jen jedním z 575 lidí, kteří projevili zájem o motocykl, který na serveru nabízel uživatel "Imad", jenž o sobě prozradil, že je voják.

BEZ KOMENTÁŘE: Mohammed Merah

Existovalo jen málo dalších stop, když byl seržant Ibn Ziaten zabit výstřelem do hlavy, zatímco domlouval prodej motocyklu na kousku trávy před gymnáziem v Toulouse s mužem, který z místa ujel na skútru. Policisté specializující se na prostředí internetu se snažili zúžit stovky elektronických vodítek, než je další vraždy postavily znovu na začátek.

Přestříkání motorky

Merah se dopustil dalšího - podle vyšetřovatelů překvapivého - lapsu v jinak metodickém přístupu, když vzal svůj skútr k mechanikovi před poslední střelbou v pondělí 19. března. Ale až po tomto posledním útoku si mechanik uvědomil, jaký význam měla skutečnost, že si Merah přestříkal bílou motorku o objemu 500 kubických centimetrů značky Yamaha T-Max z černé na bílou.

V době, kdy se policisté ještě stále probírali e-maily seržanta Ibn Ziatena, vrah 15. března znovu udeřil. Přiblížil se ke třem mladým výsadkářům v uniformách, když za bílého dne vybírali peníze z bankomatu u supermarketu nedaleko svých kasáren ve městě Montauban. Všichni tři byli zasaženi střelou ze stejné zbraně, která byla použita při útoku před čtyřmi dny. Útočník, opět skrytý za přilbou, odjel z místa činu na skútru. Dva z mužů, na které zaútočil, byli severoafrického původu, kořeny třetího sahaly do Karibiku.

Foto: ČTK

Střelba v židovské škole v Toulouse

Najednou měla policie něco víc, s čím mohla pracovat, včetně patron a zásobníku z použitého revolveru. Ale vrah se postaral, aby na nich nezůstaly jeho otisky prstů ani použitelné vzorky DNA.

"V té době jsme vyvíjeli nesmírné úsilí, zapojili téměř 200 vyšetřovatelů," řekl novinářům ve středu ministr obrany Gérard Longuet. Prověřovaly se osobní složky a služební záznamy více než 20 000 osob spojených s armádou v oblasti Montaubanu nedaleko Toulouse, mezi nimiž mohl být podle vyšetřovací teorie někdo, kdo "si chce vyřídit nějakou starou záležitost, možná křivdu".

Tento proces, stejně jako prověřování stovek počítačových záznamů z první vraždy vojáka v Toulouse stále ještě pokračovaly, když Merah zajel na bílém skútru před židovskou školu, kam se před začátkem vyučování scházeli rodiče a žáci.

Skutečnost, že zaútočil na židy, klidně postupoval od skupiny ke skupině a prohodil si zbraně, když se jedna zasekla, rozprášilo jakoukoli teorii, že šlo o útok na armádu, jakkoli policie stále sledovala dva hlavní motivy - jeden extremistický zaměřený proti přistěhovalcům a druhý islámský.

Politické napětí

Události se ale rychle rozeběhly a stíhání se přesunulo na další úroveň zvýšeným politickým napětím předvolební kampaně prezidentského klání, v níž jsou imigrace a radikální islám hlavními diskusními tématy.

Pátrání po záhadném kupci motorky seržanta Ibn Ziatena se uzavřelo nad počítačem Merahových, kdy křížové prověřování zjistilo, že žena vlastnící dotyčnou IP adresu má dva syny, kteří jsou na seznamech sledovaných v rámci protiteroristického boje coby členové fundamentalistické muslimské skupiny, ačkoli nebyli ani oni ani ona skupina spojována s jakýmikoli násilnými záměry.

Rodinné telefony byly napíchnuty odposlechem na příkaz soudu jen několik hodin po vraždění u školy. V té době si také mechanik vzpomněl na přestříkání skútru, o němž nyní už policie ví, že byl ukradený loni v květnu. Policejní odposlech poskytl policii vodítko, kdy spustit akci. Ve středu časně ráno zásahová jednotka obklíčila přízemní Merahův byt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám