Hlavní obsah

Byl to obyčejný kluk s tváří anděla, nechápavě říkají známí zabijáka

Novinky, rei
Toulouse

Odhalení 23letého Mohammeda Meraha jako chladnokrevného zabijáka židovských dětí i dospělých, překvapil jeho okolí. I když byl Merah opakovaně zadržen za trestnou činnost, vypočítavého násilí by se u něj známí nenadáli. Jeho právník ho popsal jako zdvořilého muže s andělskou tváří.

BEZ KOMENTÁŘE: Mohammed Merah

 
Článek

„Mohammed? Viděli jsme ho v sobotu, oba nás přátelsky poplácal po tvářích, byl ve skvělé formě,“ popsala pro list Le Journal du Dimanche dvojice Merahových kamarádů Samir a Akim, kteří rovněž pocházejí z Alžírska. Když se s kamarádem viděli, měl Mohammed na svědomí už životy tří francouzských výsadkářů a chystal se na útok před židovskou školou, kde zastřelil jednoho učitele a tři děti. [celá zpráva]

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Mohammed Merah

Merah byl podle přátel praktikující muslim, ale do mešity pravidelně nechodil. „Minulý týden s ním byl kamarád v nočním klubu v centru Toulouse,“ poznamenal Samir. „Měl rád rychlou jízdu a auta, jako my všichni,“ dodal jiný známý. Merah měl v oblibě také fotbal.

Nebylo možné rozpoznat, že je schopen takových činů.
Merahův známý

Ačkoliv se mladík podle ministra vnitra Clauda Guéanta dopustil nejméně 18 trestných činů, známí uvedli, že se nikdy nezapletl do ničeho závažnějšího, například do obchodu s drogami. Okolí oslňoval svým vzhledem a slušností.

Slušňák s tváří anděla

„Byl slušný, zdvořilý, má tvář anděla,“ popsal Mohammedův právník Christian Etelin, který ho obhajoval od jeho „patnácti nebo šestnácti let“. Stejně jako ostatní řekl, že ho odhalení policie šokovalo.

Také novinářka stanice France 24, kam zabiják v noci na středu telefonoval, popsala volajícího jako mladého muže, který hovořil nejen klidně, ale také slušně.

Foto: Reuters

Mohammed Merah

Podle ministra Guéanta ale Merah prošel v posledních letech proměnou poté, co v roce 2007 navštívil pákistánsko-afghánské pomezí. Merah údajně o mnohém vyprávěl během vyjednávání se zásahovou jednotkou RAID.

Jediná, kdo poznala Meraha jinak, než jak ho popisuje většina známých, byla jeho bývalá sousedka z toulouské čtvrti Les Izards. „Byl velmi nebezpečný. Chodil v uniformě a s mečem. Mému synovci v autě ukazoval videa s hrůzami, které se udály v Afghánistánu,“ řekla.

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Mohammed Merah na snímku francouzské televize

Komentátoři Meraha popisují jako představitele druhé či třetí generace přistěhovalců ze severní Afriky, kteří se ve formativních letech po stovkách nechali indoktrinovat radikály v Afghánistánu či Pákistánu.

Etelin, Merahův kamarád původem z Maroka, řekl, že ani on neznamenal žádné náznaky, že by mohl Mohammed vraždit. „To je věčná otázka, jestli můžete skutečně poznat člověka. Nebylo možné rozpoznat, že je schopen takových činů,“ podotkl.

Mohammed Merah stanul naposledy před soudem 24. února poté, co byl přistižen za volantem bez řidičského průkazu. Dostal trest jednoho měsíce vězení. V dubnu měl soud rozhodnout o datu nástupu trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám