Hlavní obsah

Zabijákův byt v Toulouse pod policejní palbou, zazněly výbuchy

Toulouse
Aktualizováno

Francouzská protiteroristická jednotka ve středu před půlnocí zaútočila na byt, ve kterém se zabarikádoval muslimský extremista Mohammed Merah, který se předtím přiznal k odpovědnosti za smrt sedmi lidí. Útok potvrdil místostarosta města Toulouse. Podle přítomných novinářů zazněly tři výbuchy.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Francouzská policie blokuje ulici v Toulouse, kde je byt, v němž se ukryl útočník, který zabil tři židovské děti a rabína a předtím tři francouzské výsadkáře.

Článek

"Potvrzuji, že útok začal," sdělil agentuře Reuters policejní zdroj. Místostarosta města Jean-Pierre Havrin to potvrdil s tím, že vyjednávání s ozbrojencem skončilo. Obléhaná čtvrť se skoro dvě hodiny předtím ponořila do tmy.

Podle francouzského ministra vnitra Clauda Guéanta ale šlo o další nátlakovou akci, která měla za cíl ozbrojence přinutit, aby se nakonec vzdal. Podle serveru listu Le Figaro francouzské úřady hodně stojí o to, aby muž byl dopaden živý.

Francouzský ministr obrany Gérard Longuet vyjádřil večer naději, že se muže podaří dopadnout živého, aby mohl být podroben výslechu, byly zjištěny jeho motivy a aby byl postaven před soud.

Čtvrť je odříznutá od elektřiny a plynu

Podle serveru deníku Le Figaro policie evakuovala v Toulouse poslední obyvatele několikapodlažního domu, ve kterém je i byt ozbrojeného zločince. Šlo tak prý dle všeho o poslední přípravy před novým útokem.

Podle zpráv, které místní obyvatelé uveřejnili na Twitteru, policie v okolí nechala vypnout elektřinu. Daily Telegraph uvádí, že čtvrť je také odříznutá od dodávek plynu.

Byt obléhá policie od časných ranních hodin, kdy podnikla několik neúspěšných pokusů do něj proniknout. Při obranné střelbě zranil bránící se extremista dva policisty.

Foto: Pascal Parrot , Reuters

Policisté v rezidenční čtvrti Croix-Daurade, kde se útočník ukryl.

Merah se přiznal, že zastřelil tři židovské děti, rabína a trojici francouzských výsadkářů. Francouzská televize BFM odpoledne informovala o jeho zatčení, pak zprávu dementovala. Policie uvedla, že se dál vyjednává.

Střelec dopoledne oznámil, že je připraven se vzdát ve 14:30. Dosud tak však neučinil, policie avizovala, že v takovém případě ho zadrží silou. Prioritou ovšem je zatknout Meraha pokud možno živého.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuovaný bytový komplex, ve kterém se skrývá podezřelý střelecVideo: Reuters

Akce k jeho dopadení odstartovala ve středu už kolem třetí hodiny ráno. Nasazena byla speciální jednotka RAID. Třiadvacetiletého Meraha se však nepodařilo zaskočit. Po policistech střílel a tři zranil.

Policie evakuovala okolí

Policie během dne evakuovala domy v sousedství a tři sta jejích mužů se připravilo k případnému zásahu, pokud by se muž nevzdal a rozhodl se bojovat.

Ráno byli zadrženi i příbuzní střelce včetně jeho bratra. Právě z bratrova počítače komunikoval Mohammed s první ze svých obětí.  [celá zpráva]

V bratrově autě se našly výbušniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám